Επιστολή-καταγγελία του πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα για την άσκηση «Θαλασσόλυκος» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Επιστολή-καταγγελία του πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα για την άσκηση «Θαλασσόλυκος»

  • Επιστολή προς όλους όσοι έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης «Θαλασσόλυκος» απέστειλε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης, ζητώντας από τους εκπροσώπους τους να μην παραστούν επειδή κατά την διάρκειά της παραβιάστηκαν κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Η επιστολή αυτή έρχεται σε συνέχεια της παραβίασης των...ελληνικών χωρικών υδάτων στις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου τη Δευτέρα.
Η προκλητική αυτή κίνηση από πλευράς της Άγκυρας έγινε στα πλαίσια μιας άσκησης, ο σχεδιασμός της οποίας είναι εν γένει προβληματικός.
Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει ότι η Τουρκία έχει δεσμεύσει το αεροδρόμιο της Ρόδου στα πλαίσια της στρατιωτικής άσκησης, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται από ελληνικής πλευράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοχή που δεσμευτεί είναι ανατολικά του νησιού και δεν επηρεάζει το αεροδρόμιο.
Ο πρέσβης, στην επιστολή του, τονίζει - σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους- πόσο σοβαρές είναι οι παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας από την τουρκική πλευρά.
Το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την περασμένη Δευτέρα τις εν λόγω παραβιάσεις χαρακτηρίζοντάς τες ως «κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου».
Ο κ. Λουκάκης υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι οι κινήσεις της Τουρκίας δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την πρόκληση επεισοδίου στο Αιγαίο. Σημειώνεται επίσης ότι αν έχει αποφευχθεί μια τέτοια κλιμάκωση, αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αυτοσυγράτηση της ελληνικής πλευράς.
Οι ενέργειες της Τουρκίας σίγουρα δεν συνάδουν με τις διακηρύξεις τους περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Δεν συνάδουν επίσης καθόλου με όσα είχε δηλώσει ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το περασμένο Σάββατο στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Πεκίνο.
Ο Τούρκος ηγέτης είχε εμφανιστεί έτοιμος να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες.
Όσα, ωστόσο, ακολούθησαν δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τις κινήσεις της Τουρκίας.
Bookmark and Share