Στη Ρωσία για συνάντηση με Πούτιν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβανόφ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Στη Ρωσία για συνάντηση με Πούτιν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβανόφ


  • Διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν πραγματοποιεί ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, την ώρα που στα Σκόπια εντείνονται οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τους Σοσιαλδημοκράτες και τα κόμματα των Αλβανών μειονοτικών.

Αφορμή για την...μετάβαση Ιβάνοφ στη Ρωσία, σε μια περίοδο κατά την οποία οι εξελίξεις στη χώρα του τρέχουν, αποτελεί η βράβευσή του από ίδρυμα του Πατριαρχείου Μόσχας με το παράσημο της «Αυτού Αγιότητας Ορθοδόξου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιου», το οποίο και θα του επιδώσει ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον των παρατηρητών εστιάζεται στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη στο Κρεμλίνο με τον πρόεδρο Πούτιν. Και αυτό διότι στην επικίνδυνη πολιτική κρίση, που απείλησε με αποσταθεροποίηση την ΠΓΔΜ, η Μόσχα με δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αλλά και του ίδιου του Σεργκέι Λαβρόφ, τάχθηκε στον πλευρό του δεξιού Νίκολα Γκρουέφσκι, επικροτώντας την άρνηση του κ. Ιβάνοφ ν' αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ και κατηγορώντας τους Δυτικούς ως υποκινητές της έντασης.
Ως προς τη θρησκευτική πλευρά της επίσκεψης, ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ θα παρασημοφορηθεί από το «Διεθνές Ίδρυμα για την Ενότητα των Ορθόδοξων Λαών», για τη συνεισφορά του στην ενότητα της ορθοδοξίας, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της ΠΓΔΜ που είχε αποσχισθεί παλαιότερα από το Πατριαρχείο Σερβίας, δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη ορθόδοξη εκκλησία.
Bookmark and Share