Κυπριακό: «Ενδιάμεση φόρμουλα» θέλουν οι Τουρκοκύπριοι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Κυπριακό: «Ενδιάμεση φόρμουλα» θέλουν οι Τουρκοκύπριοι

  • Η τουρκοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να προβεί σε βολιδοσκοπήσεις για μια «ενδιάμεση φόρμουλα» για την επίλυση του Κυπριακού, επί της οποίας θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν από την έναρξη των νέων εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ, στα μέσα του Ιουλίου.

Στην... ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, ο ανταποκριτής της στην Κωνσταντινούπολη, Νίκος Στέλγιας, γράφει επικαλούμενος πηγές κοντά στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προκρίνει ένα μοντέλο, το οποίο δεν εμπεριέχει κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, στο εσωτερικό της Κύπρου θα υπάρχουν ξεχωριστές διακυβερνήσεις, αλλά στο διεθνές πεδίο η Κύπρος θα έχει μια και μοναδική εκπροσώπηση.
Σημειώνεται ότι ο Ακιντζί βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για ομιλίες σε πανεπιστήμια και ότι η 'Αγκυρα προσεγγίζει θετικά το συγκεκριμένο μοντέλο. Επίσης, σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό, η Τουρκία φέρεται έτοιμη να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων της ως ένα «μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Ακόμη, η τουρκική πλευρά θα συζητήσει την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις Πόστασι», γράφει ότι σε περίπτωση που δεν μελετηθούν άμεσα τέτοιου είδους μοντέλα, σε λίγο διάστημα ενδέχεται να έρθει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο του «βελούδινου διαζυγίου».
Bookmark and Share