Γκάμπριελ: Δεν πρέπει να ταπεινώνεται μια βασανισμένη χώρα όπως η Ελλάδα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Γκάμπριελ: Δεν πρέπει να ταπεινώνεται μια βασανισμένη χώρα όπως η Ελλάδα..

  • Στο βιβλίο του «Αναδιαμορφώσεις» που παρουσίασε χθες ο Γκάμπριελ αναφέρεται στην Ελλάδα και τα λάθη της γερμανικής πολιτικής και ζητά στήριξη για να επιτύχει o Εμ. Μακρόν στην πολιτική του για τη Γαλλία και την Ευρώπη.

Δεν ήταν προφανώς τυχαίο ότι...  ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών επέλεξε τη χθεσινή 8η Μαΐου, ημέρα νίκης των Συμμάχων του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου επί της ναζιστικής Γερμανίας και την προηγουμένη της Ημέρας της Ευρώπης για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τον τίτλο «Αναδιαμορφώσεις». Σε 262 σελίδες ο Γκάμπριελ «εξερευνά» την παγκόσμια πολιτική γεωγραφία του 21ου αιώνα με όλες τις αντιθέσεις της, τις κρίσεις, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση, τις φυσικές καταστροφές, τις τεχνολογικές προόδους για να επιστρέψει στη γηραιά ήπειρο, την Ευρώπη και τη Γερμανία.

«Συνείδηση του παρελθόντος της»

«Ο κόσμος βρίσκεται σε διαδικασία αναδιαμόρφωσης», λέει ο Γκάμπριελ. «Η Ασία αναπτύσσεται, η Λατινική Αμερική και η Αφρική αναπτύσσονται, εμείς συρρικνωνόμαστε. Ακόμη και η μεγάλη Γερμανία δεν θα διαδραματίζει πλέον κανένα ρόλο, δεν θα έχει φωνή εάν δεν είναι ευρωπαϊκή φωνή. Γι αυτό και στο βιβλίο δίνεται μεγάλη σημασία σε αυτήν την ιδέα» τονίζει. Έχοντας στο πλευρό του τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γκάμπριελ δεν περιορίζεται στην περιγραφή προβλημάτων αλλά κάνει προτάσεις και παρουσιάζει ιδέες που όμως παραμένουν στη σφαίρα των γενικεύσεων χωρίς να εξειδικεύονται.

Προτείνει για παράδειγμα, στιβαρή στάση απέναντι στον «αδελφό» ένοικο του Λευκού Οίκου, ασφάλεια, ελευθερία και ευημερία για όλους και όχι μόνο για μερικούς και σε ό,τι αφορά τη Γερμανία να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως δάσκαλος αλλά να έχει πάντα συνείδηση του παρελθόντος της. Και φυσικά μια τέτοια ημέρα με μια τέτοια νίκη του Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορούσε να μην την εκμεταλλευτεί ο Γκάμπριελ για να περάσει το μήνυμα ότι η Γερμανία θα πρέπει να τολμήσει περισσότερη Ευρώπη.

«Να μην ταπεινώνεται η Ελλάδα»


«Χθες ήταν μια μεγάλη νίκη για τον φίλο μου Εμανουέλ Μακρόν. Ήμασταν συνάδελφοι ως υπουργοί Οικονομίας αλλά διατηρούμε και προσωπικές σχέσεις, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Τώρα θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχει επιτυχία η πολιτική Μακρόν για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Διότι σε περίπτωση που αποτύχει, η Μαρίν Λεπέν είναι ακόμη νέα για να ξαναβάλει υποψηφιότητα σε 5 χρόνια». Αλλά τι σημαίνει περισσότερη Ευρώπη; Κατά τον Γκάμπριελ σημαίνει περισσότερες επενδύσεις στην Ευρώπη, σημαίνει μεταστροφή στην πολιτική των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων, σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία σε άλλες χώρες. Αλλά και σε άλλο σημείο του βιβλίου ο Γκάμπριελ επισημαίνει λάθη στη γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Δεν θα πρέπει κανείς μια βασανισμένη χώρα όπως η Ελλάδα να την ταπεινώνει για να βγάλει από τη μέση μια αριστερή κυβέρνηση, γράφει. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, ο Γκάμπριελ στρέφεται ενάντια στον φόβο αλλά και στις ψευδαισθήσεις.

πηγή Ντόιτσε Βέλλε
Bookmark and Share