Χαμένη στη… μετάφραση για το χρέος η κυβέρνηση. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Χαμένη στη… μετάφραση για το χρέος η κυβέρνηση.

  • Απελπισμένες κινήσεις προκειμένου να μην τα χάσει όλα στις 15 Ιουνίου

Αντιμέτωπη με τους χειρότερους φόβους της βρίσκεται ξανά η κυβέρνηση, η οποία έχει λιγότερες από 20 μέρες προκειμένου και το Eurogroup της 15ης Ιουνίου να μην καταλήξει σε.. ναυάγιο.

Μάλιστα, ξέχωρα από το ζήτημα του χρέους, αυτό που «καίει» είναι ότι έως τότε θα πρέπει να έχει πετύχει και τη συμμόρφωσή της με τους όρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, καθώς τα περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά και δεν χωρεί νέα παράταση. Διότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι εξίσου πιεστικές, ιδιαίτερα λόγω των ομολόγων της ΕΚΤ που πρέπει να πληρωθούν τον Ιούλιο.

Αν και αρχικά εμφανιζόταν να απορρίπτει σχεδόν θριαμβευτικά την πρόταση Σόιμπλε για το χρέος, τώρα η κυβέρνηση την αποδέχεται έστω ως βάση διαπραγμάτευσης, προσπαθώντας ουσιαστικά να ξεφύγει από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Ο στόχος, άλλωστε, παραμένει η ικανοποίηση της συνθήκης που θα επιτρέψει στη χώρα την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ το χρέος αποτελεί το «δόλωμα» με το οποίο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψήφισαν τα μέτρα.

Ποια είναι η «καθαρή λύση» που επιδιώκει, όμως, η κυβέρνηση; Μία λύση που θα ικανοποιεί όλα τα παραπάνω, ενώ επιπλέον δεν θα περιλαμβάνει την παραμονή του ΔΝΤ ως τεχνικού συμβούλου ως τις γερμανικές εκλογές και τη συμμετοχή του με χρηματοδότηση μετά το τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, εν είδει νέου μνημονίου, όπως προβλέπει η πρόταση Σόιμπλε.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας για το χρέος, το ΔΝΤ θα πρέπει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα και, σύμφωνα με τη δέσμευση Τσίπρα, να μην εφαρμοστούν τα μέτρα της περιόδου 2019-2020. Κάτι που δεν βλέπουν με καλό μάτι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταίροι…

Με όλα αυτά ως δεδομένα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι παίζει το χαρτί και της πολιτικής διαπραγμάτευσης και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν υπάρξει ναυάγιο στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, ζητώντας αποφάσεις από τους εταίρους. Αυτό είπε, άλλωστε, σε δηλώσεις του και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς (Αθήνα 9.84).

Ούτως ή άλλως, προηγήθηκαν οι επαφές του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Εκεί, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ’ ιδίαν με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν και τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να υπάρξουν επαφές Τσίπρα και με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

του κ.Αιμ.Περδικάρη

Bookmark and Share