Ρομπότ- δάσκαλος χορού.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Ρομπότ- δάσκαλος χορού..

http://greece-salonika.blogspot.com/2017/05/blog-post_453.html
  • Έναν ρομποτικό δάσκαλο χορού, ο οποίος είναι σχεδιασμένος να μαθαίνει στους ανθρώπους πώς να χορεύουν, ανέπτυξαν ερευνητές στην Ιαπωνία!


Οι σχεδιαστές του, σύμφωνα με το New Scientist, είχαν δημιουργήσει παλαιότερα μηχανικούς παρτενέρ χορού που...ακολουθούν τον άνθρωπο, αλλά το νέο μηχάνημα καθοδηγεί διακριτικά τους μαθητές χορού στα βήματα, ενώ παράλληλα προσαρμόζεται στο επίπεδο εμπειρίας τους.
Αυτό είναι σαφώς δυσκολότερο, τονίζει ο Ντιέγκο Φελίπε Παέζ Γρανάδος, του Tohoku University στο Σεντάι της Ιαπωνίας, που ηγήθηκε της έρευνας, επειδή το ρομπότ πρέπει να διατηρεί τους μαθητές στο σωστό δρόμο χωρίς να γίνεται πολύ πιεστικό.

Το ύψους 1,8 μέτρων ρομπότ κινείται με τροχούς, αλλά το πάνω μέρος του σώματός του κινείται σαν άνθρωπος χορευτής. Ένας αισθητήρας δύναμης και δύο αποστασιόμετρα λέιζερ παρακολουθούν τις κινήσεις του μαθητή, που αντιστοιχίζονται με δεδομένα motion-capture τα οποία έχουν προέλθει από επαγγελματίες χορευτές, για να αξιολογηθούν οι επιδόσεις των εκπαιδευόμενων.
Καθώς οι μαθητές σημειώνουν πρόοδο, το ρομπότ σταδιακά μειώνει τη δύναμη που χρειάζεται για να τους καθοδηγεί, έτσι ώστε να εξαρτώνται λιγότερο από αυτό. Στο πρόσωπό του προβάλλεται feedback σε πραγματικό χρόνο για την κατάδειξη λαθών, καθώς και στοιχεία για τη συνολική τους πρόοδο, προκειμένου οι μαθητές να ενθαρρύνονται.
Σε δοκιμές με εθελοντές που δεν είχαν χορέψει ποτέ στο παρελθόν, οι πέντε από τους έξι βελτιώθηκαν, σύμφωνα με αποτελέσματα που αναμένεται να παρουσιαστούν αργότερα μέσα στον μήνα στην International Conference on Robotics and Automation στη Σιγκαπούρη.
Κατά τον Παέζ Γρανάδος, τέτοιου είδους ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους τομείς πέρα από τον χορό, όπως π.χ. στα αθλήματα, στην αποκατάσταση ασθενών κ.ά.
Bookmark and Share