Ένας στους τρεις πρόσφυγες στη Χίο είναι μάρτυρας αυτοκτονίας! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Ένας στους τρεις πρόσφυγες στη Χίο είναι μάρτυρας αυτοκτονίας!

  • Συγκλονιστικά στοιχεία από έρευνα που πραγματοποίησαν οι απεσταλμένοι του στην Ελλάδα και ειδικότερα στο νησί της Χίου και στα hot spot που έχουν δημιουργηθεί εκεί για τους πρόσφυγες παρουσίασε η βρετανική ηλεκτρονική εφημερίδα Independent.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους τρεις πρόσφυγες που βρίσκονται στο ελληνικό νησί... έχει γίνει μάρτυρας αυτοκτονίας ή απόπειρας αυτοκτονίας.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία, το 39% των προσφύγων που ζουν στη Χίο έχουν γίνει μάρτυρες απόπειρας αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμών. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στον άνδρα που αυτοπυρπολήθηκε μέσα στο hot spot.

Εκτός των παραπάνω, η έρευνα ανέδειξε σημαντικά στοιχεία για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στα «κέντρα φιλοξενίας». Όπως διαπιστώθηκε, οι 7 στους 10 αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ μόνο ο ένας στους τρεις έχει δεχθεί επαρκή βοήθεια από το ιατρικό προσωπικό. Το ποσοστό είναι ακόμη χειρότερο για τις γυναίκες, καθώς το 94% αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και μόλις το ένα τρίτο έχει υποστήριξη.

Όπως σημειώνει το βρετανικό Μέσο, η κατάσταση αναμένεται να γίνει χειρότερη, καθώς οι ΜΚΟ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το νησί, εξαιτίας των αλλαγών που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το καθεστώς της χρηματοδότησής τους.

Οι πρόσφυγες έθεσαν και θέμα ασφάλειας, καθώς το 85% δήλωσε πως αντιμετωπίζει πρόβλημα, ενώ μόλις το 3% δήλωσαν απόλυτα ασφαλείς. Μάλιστα, το 24% δήλωσε ότι έχει υποστεί αστυνομική βία, δίχως να διευκρινίσει, ωστόσο, κάτω υπό ποιες συνθήκες και σε τι επίπεδο. Ακούστηκαν, δε, καταγγελίες, ότι η αστυνομία στην Ελλάδα φέρεται στους πρόσφυγες «σαν ζώα».

Το 22% δήλωσε ότι έχει δεχθεί παρόμοια βία και από τους Έλληνες πολίτες στη Χίο, καταγγέλοντας τις αντιμεταναστευτικές ομάδες που δρουν στο νησί.

Βία υπάρχει και μεταξύ των προσφύγων, καθώς το 37% έχει υποστεί επιθέσεις διαφόρων τύπων από άλλους πρόσφυγες στο hot spot.

Από τους 300 πρόσφυγες που συμμετείχαν στην έρευνα, τα μισά ήταν παιδιά και το 73% από αυτά δήλωσαν ότι δεν αισθάνονταν ασφάλεια στον καταυλισμό, ενώ το 29% είδαν άνθρωπο να πεθαίνει.
Bookmark and Share