Η επόμενη μέρα απαιτεί νέο πολιτικό σχεδιασμό. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Η επόμενη μέρα απαιτεί νέο πολιτικό σχεδιασμό.

Η ​​ψήφιση του τέταρτου μνημονίου απαιτεί αποφάσεις και νέο πολιτικό σχεδιασμό από όλους.Απομένει, βεβαίως, το ζήτημα του χρέους.Το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθεί κάποια λύση τον Ιούλιο. Αν όμως οι Γερμανοί, και συγκεκριμένα ο κ. Σόιμπλε, τραβήξουν το σχοινί, θα θέσουν οι ίδιοι σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.


  • Άρθρο του κ.Αλ.Παπαχελά


Ασχετα από το ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο, μια άρνηση στο... ζήτημα του χρέους θα αποτελεί μια δεύτερη αδικία. Η πρώτη σημειώθηκε όταν η κυβέρνηση Σαμαρά πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα και το χρέος δεν ρυθμίσθηκε. Η επανάληψη της αδικίας δεν μπορεί να είναι εθνικά αποδεκτή.

Μετά το χρέος απομένει να διαπιστώσουμε αν τα νούμερα βγαίνουν. Οι ειδήμονες το αμφισβητούν και προβλέπουν ένα συνεχές τέλμα, ενδεχομένως και ένα κραχ στη συλλογή φόρων και εισφορών.

Ας υποθέσουμε ότι ούτε αυτό συμβαίνει. Το ερώτημα είναι πότε θα γίνουν εκλογές.

Το λογικό σενάριο είναι να διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2018, πριν μπουν σε εφαρμογή τα μέτρα που ψηφίσθηκαν το βράδυ της Πέμπτης.

Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως όχι, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ισχυρίζονται πως οι περικοπές στις συντάξεις δεν αφορούν «πελάτες» τους και με μεγάλη δόση κυνισμού προβλέπουν ότι οι δικοί τους ψηφοφόροι θα χαίρονται ακούγοντας την γκρίνια των θυμάτων των περικοπών.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό προσθέτουν χιλιάδες διορισμούς, συνεχή σκανδαλολογία και προσπάθειες διεμβολισμού ή και διάσπασης της Ν.Δ. Η αλήθεια είναι ότι στα χαρτιά η πολιτική μοιάζει πάντοτε πολύ πιο εύκολη και προβλέψιμη. Η πραγματικότητα αιφνιδιάζει και τσαλακώνει τα καλύτερα σχέδια.

Νέο σχέδιο χρειάζεται, όμως, και η αξιωματική αντιπολίτευση. Τα δεδομένα άλλαξαν και η Ν.Δ. έχει μπροστά της ένα ή δύο χρόνια προκειμένου να παγιώσει την πρωτοκαθεδρία της στις δημοσκοπήσεις και, το κυριότερο, να πείσει την κοινωνία ότι είναι έτοιμη να κυβερνήσει.

Η τακτική του ώριμου φρούτου δεν είναι επιλογή. Αυτό έχει αποδειχθεί παγκοσμίως. Δεν ταιριάζει άλλωστε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εξελέγη με εντολή ανατροπών. Χρειάζονται νέα πρόσωπα για να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι η Ν.Δ. δεν θα βασισθεί στα φθαρμένα υλικά τού χθες.

Χρειάζονται, ενδεχομένως, ένα νέο επιτελείο και μια ρητορική που θα υπερβεί τις εμμονές με τη... Βενεζουέλα, για να ανοιχθεί στην κοινωνία και να μιλήσει στον κόσμο. Χρόνος υπάρχει τώρα για όλα αυτά.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ξαναεμπιστευθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα ένστικτα που τον έφεραν από αουτσάιντερ στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα
Bookmark and Share