Διακινούσαν μετανάστες μέσα σε ντεπόζιτα φορτηγών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Διακινούσαν μετανάστες μέσα σε ντεπόζιτα φορτηγών

  • Στην εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων που διακινούσαν μετανάστες, η πρώτη μεταφέροντας τους σε κρύπτες σε ντεπόζιτα φορτηγών και η δεύτερη με σκάφη από τα ελληνικά παράλια προς την Ιταλία.

Ειδικότερα...έπειτα από συντονισμένες έρευνες, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κατάφερε να συλλάβει σε Αττική, Κατερίνη και Προμαχώνα δεκαεπτά μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων. Πρόκειται για δώδεκα υπηκόους Ιράκ, τρεις ημεδαπούς, ένα υπήκοο Ιράν και ένα υπήκοο Πολωνίας.Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα δέκα; άτομα, μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, από τους οποίους οι τέσσερις αλλοδαποί έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης της χώρας, δύο ημεδαποί και υπήκοος Ιράκ, οι οποίοι δεν εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, καθώς και τρία άτομα, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν πλήρως ταυτοποιηθεί.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την 1 και 2 Μαΐου 2017, κατόπιν συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης.Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας που αφορά τη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος, πολιτών τρίτων χωρών, χωρίς να υποβληθούν σε έλεγχο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, σε επιχείρηση στον Προμαχώνα εντοπίστηκαν μέσα σε φορτηγό που οδηγούσε μέλος της οργάνωσης πέντε μετανάστες σε ειδικές διαμορφωμένες «κρύπτες», στην καμπίνα και στο ντεπόζιτο καυσίμων. Τελικός προορισμός των μεταναστών ήταν η Ιταλία, όπως σημειώνουν όμως οι αρχές η ατμόσφαιρα στις κρύπτες ήταν αποπνικτική και καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη τη διαδρομή για τους διακινούμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διακινητές έκαναν προσεκτική επιλογή των μεταναστών και διαλέγοντας μόνο όσους ήταν αδύνατοι και μικρόσωμοι ενώ απέκλειαν τους υπέρβαρους. Η επιλογή γινόταν σε καταστήματα, καφετέριες, περίπτερα και καφενεία ιδιοκτησίας μελών του κυκλώματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε κάθε μεταφορά επέλεγαν έξι άτομα τη φορά δίνοντας τους τη δυνατότητα να έχουν μία μικρή αποσκευή, ενώ παράλληλα τους αφαιρούσαν τα κινητά τους βγάζοντας από αυτά τις μπαταρίες και τις κάρτες SIM ώστε να μην επικοινωνήσουν με τις αρχές.

Από τους συλληφθέντες, δύο Ιρακινοί θεωρούνται αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης. Τα μέλη της οργάνωσης επιδίωξαν σε τουλάχιστον πέντε διαφορετικά περιστατικά διακίνησης, τη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου από τη χώρα τουλάχιστον 29 αλλοδαπών, με προορισμό την Ιταλία.

Για κάθε διακινούμενο τα μέλη της σπείρας λάμβαναν περίπου 6.000 ευρώ, και υπολογίζεται ότι έχουν αποκομίσει συνολικά πάνω από 180.000 ευρώ.

Όσον αφορά στη δεύτερη εγκληματική ομάδα δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση αλλοδαπών μέσω θαλάσσης, με τη χρήση πλωτών μέσων, από τις παράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και ενέχεται σε υπόθεση διακίνησης συνολικά 92 αλλοδαπών υπηκόων, από το ελληνικό έδαφος, με τελικό προορισμό την Ιταλία.

Ο εντοπισμός των υπό διακίνηση αλλοδαπών καθώς και η διαδικασία κατάθεσης των χρημάτων πραγματοποιούνταν με όμοιο τρόπο με της πρώτης οργάνωσης, ενώ η αμοιβή για τους κυμαινόταν από 3.000 έως 4.000 ευρώ,

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δύο εγκληματικές οργανώσεις που εικάζεται ότι συστήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2017, όπως προέκυψε διασυνδέονταν και συνεργάζονταν μεταξύ τους μέσω τεσσάρων κοινών μελών.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ στους τέσσερις μήνες της δράσης της επεδίωξαν τη διακίνηση τουλάχιστον 100 αλλοδαπών, προσδοκώντας κέρδη που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ.

Bookmark and Share