Οι Γάλλοι στις κάλπες: Μακρόν ή Λεπέν; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Οι Γάλλοι στις κάλπες: Μακρόν ή Λεπέν;

  • Οι Γάλλοι επιλέγουν σήμερα Κυριακή τον νέο ηγέτη τους, τον 8ο πρόεδρο της Πέμπτης Δημοκρατίας, μεταξύ του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.


Ο νέος πρόεδρος θα έχει στη διάθεσή του..λίγες μόλις ημέρες προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του, διαδεχόμενος τον Φρανσουά Ολάντ, να σχηματίσει κυβέρνηση και να ξεκινήσει μια νέα προεκλογική εκστρατεία, αυτή τη φορά για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, προκειμένου να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ακολουθεί ένα χρονολόγιο –κατά προσέγγιση– των γεγονότων που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες:

7 Μαΐου: Οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανοίγουν στις 8.00 (9.00 ώρα Ελλάδας). Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 19.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου θα παραταθεί για μία ώρα. Μια πρώτη εκτίμηση
για τον νικητή θα ανακοινωθεί αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες σε όλη τη Γαλλία.

8 Μαΐου: Πρώτη επίσημη εμφάνιση του εκλεγμένου προέδρου, στο πλευρό του Ολάντ, στην Αψίδα του Θριάμβου για την ετήσια τελετή, στον Άγνωστο Στρατιώτη, προκειμένου να τιμηθεί η Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη και η επέτειος από την παράδοση των δυνάμεων της ναζιστικής Γερμανίας, στις 8 Μαΐου 1945.

9-13 Μαΐου: Κάποια στιγμή σε αυτό το διάστημα, σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ολάντ παραιτείται, ανοίγοντας τον δρόμο στον εκλεγμένο πρόεδρο να αναλάβει τα καθήκοντά του. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπερνάρ Καζνέβ θα παραμείνει ως υπηρεσιακή μέχρι να ορκιστεί ο νέος πρόεδρος.

10 Μαΐου: Το Συνταγματικό Συμβούλιο ανακοινώνει τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

13-14 Μαΐου: Ο νέος πρόεδρος θα ορκιστεί το αργότερο μέχρι την Δευτέρα, 15 Μαΐου. Η τελετή παράδοσης-παραλαβής θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, όπου ο Ολάντα θα παραδώσει στον διάδοχό του τους κωδικούς για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία και ώρα της τελετής. Στη συνέχεια ο πρόεδρος θα ορίσει τον νέο πρωθυπουργό ο οποίος θα αναλάβει να σχηματίσει κυβέρνηση. Το 2012 είχε σχηματιστεί κυβέρνηση μέσα σε δύο ημέρες.
Και οι δύο υποψήφιοι έχουν δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσουν πολύ σύντομα το πρώτο τους ταξίδι στο εξωτερικό. Ο Μακρόν έχει πει ότι σκοπεύει να συναντηθεί με Γάλλους στρατιώτες στο εξωτερικό ενώ η Λεπέν ότι θα πάει στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τα σχέδιά της για την Ευρώπη. παραμένει αδιευκρίνιστο το πότε θα γίνουν αυτά τα ταξίδια. Το 2012 ο Ολάντ είχε επισκεφθεί στο Βερολίνο την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ λίγες μόλις ώρες μετά την ορκωμοσία του.

15-19 Μαΐου: Στο διάστημα αυτό δηλώνονται οι υποψηφιότητες, από όλα τα κόμματα, για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όταν θα εκλεγούν οι 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης.

22 Μαΐου: Έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές.

25-27 Μαΐου: Ο νέος πρόεδρος θα έχει τις πρώτες (εντός προγράμματος) επαφές του με ξένους ηγέτες. Θα συμμετάσχει αρχικά στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 25 Μαΐου και κατόπιν στη σύνοδο κορυφής της G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) στη Σικελία.

11 Ιουνίου: Πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών. Εκλέγονται απευθείας όσοι συγκεντρώσουν ποσοστό άνω του 50%. Όσοι υποψήφιοι συγκεντρώσουν ποσοστό 12,5% και πάνω περνούν στον δεύτερο γύρο.

18 Ιουνίου: Δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών. Εκλέγονται βουλευτές όσοι έρθουν πρώτοι σε ψήφους στις περιφέρειές τους.

19 Ιουνίου: Ενδεχόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ανάλογα με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.
Bookmark and Share