Πιο κοντά οι ομαδικές απολύσεις, πιο μακριά οι συλλογικές συμβάσεις - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Πιο κοντά οι ομαδικές απολύσεις, πιο μακριά οι συλλογικές συμβάσεις

  • «Ανθρακες ο θησαυρός» στο σκέλος των εργασιακών, καθώς τους πρώιμους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων ακολούθησε η σκληρή πραγματικότητα του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Αναλυτικότερα..., διευκολύνονται οι ομαδικές απολύσεις, μπαίνουν νέοι κανόνες στην κήρυξη απεργιών, ενώ η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον...

Το κείμενο αναφέρει ότι οι περιορισμοί στις συλλογικές συμβάσεις θα ισχύουν έως το τέλος του 2018, συμπεριλαμβανομένων της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της αρχής της επεκτασιμότητας, ενώ δεν γίνεται ρητή αναφορά -όπως θα επιθυμούσε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου- στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων το 2019.

Αντίθετα, το Μνημόνιο προβλέπει ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πρέπει να δημιουργηθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς ένα σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της αντιπροσωπευτικότητας των κοινωνικών εταίρων που υπογράφουν τις κλαδικές συμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, καταργείται η προέγκρισή τους από την κυβέρνηση και αντικαθίσταται από μια διαδικασία απλής κοινοποίησης μέγιστης διάρκειας τριών μηνών.

Τριμερής επιτροπή

Την απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις θα λαμβάνει μια τριμερής επιτροπή, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, που θα ελέγχει μόνο τη νομιμότητα της απόφασης. Για να είναι νόμιμες οι απολύσεις, πρέπει να έχει προηγηθεί διαβούλευση 30 ημερών με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Για τις απεργίες υιοθετείται μια ταχεία δικαστική διαδικασία (fast track) για να κρίνει τη νομιμότητά τους. Δηλαδή με την ίδια δικαστική διαδικασία που κρίνεται μια απεργία παράνομη και καταχρηστική, θα κρίνεται στο εξής και η νομιμότητα τυχόν διαφορών που προκύπτουν σε περιπτώσεις απεργιών. Οσο για τους μη απεργούς, δεν θα πληρώνονται αν δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται, επειδή μια απεργία βρίσκεται σε εξέλιξη στην επιχείρηση ή στις εγκαταστάσεις της. Στην επόμενη αναθεώρηση θα εξεταστεί ο τρόπος λήψης απόφασης για τις απεργίες, καθώς οι θεσμοί ζητούν η απόφαση να λαμβάνεται με πλειοψηφία πάνω από 50% στο σύνολο των εργαζομένων.
Bookmark and Share