Η Δανία αψηφά την ΕΕ και θέλει παράταση των συνοριακών ελέγχων στη Σένγκεν - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Η Δανία αψηφά την ΕΕ και θέλει παράταση των συνοριακών ελέγχων στη Σένγκεν

  • Αποφασισμένη να παρακούσει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άρση των συνοριακών ελέγχων στη Ζώνη Σένγκεν έως το Νοέμβριο φαίνεται πως είναι η Δανία, υποστηρίζοντας πως το μέγεθος των προσφυγικών ροών δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Μιλώντας στη...Βουλή, ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν τόνισε ότι το προσφυγικό ρεύμα προς τη Γηραιά Ήπειρο παραμένει «πολύ μεγάλο», εστιάζοντας ειδικά στον όγκο των αφίξεων στην Ιταλία.

«Θα διατηρήσουμε τους συνοριακούς ελέγχους εκτός κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ως εκ θαύματος βρει τρόπους να ανακτήσει τον έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων, και η Ιταλία μειώσει τις ροές προσφύγων στο έδαφός της και προς την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε ο κ. Ράσμουσεν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η τοποθέτηση Ράσμουσεν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση της Ε.Ε. ότι οι συνοριακοί έλεγχοι εντός της Ζώνης Σένγκεν δεν είναι δυνατό να παραταθούν πέρα από το Νοέμβριο, με τις Βρυξέλλες μάλιστα να καλούν τα κράτη-μέλη να βρουν εναλλακτικές λύσεις το ταχύτερο δυνατό.

Η Γερμανία, που έχει υποδεχτεί περίπου 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες από το 2015, έχει εκφράσει ορισμένες ενστάσεις όσον αφορά τον τερματισμό των ελέγχων, κυρίως λόγω της απειλής της ισλαμικής τρομοκρατίας. Ωστόσο, το Βερολίνο δεν έχει κάνει λόγο ως τώρα για μονομερή παράταση της σημερινής κατάστασης πέρα από την ευρωπαϊκή διορία.

Η Σουηδία πάλι έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καταρτήσουν τους ελέγχους στα σύνορα με τη Δανία.
Bookmark and Share