Σε ειδική εκκαθάριση οδηγείται ο ΟΑΣΘ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Σε ειδική εκκαθάριση οδηγείται ο ΟΑΣΘ


  • Σχέδιο νόμου σε σχέση με τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης φέρεται να κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Σύμφωνα με πληροφορίες... η πρωτοβουλία του κ. Σπίρτζη φέρεται να προβλέπει το πέρασμα του ΟΑΣΘ σε δημόσιο έλεγχο, καθώς θα τεθεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης. Θα διοικείται από 7μελές συμβούλιο εκκαθαριστών, εκ των οποίων τους έξι διορίζει ο ίδιος ο υπουργός και τον έβδομο οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ.

Την ίδια στιγμή, το νομοσχέδιο, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, αφορά τη σύσταση φορέα, ο οποίος θα οδηγήσει σε αντικατάσταση του ΟΑΣΘ, αφού φέρεται να προβλέπει τη σύσταση εταιρείας με την επωνυμία «Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ)», η οποία αναλαμβάνει τον συντονισμό, την εποπτεία και τον έλεγχο όλων των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών (λεωφορεία, μετρό, κλπ.).

Παράλληλα, γίνεται λόγος για προβλεπόμενη δυνατότητα του ΟΣΕΘ να προχωρήσει στη σύσταση κρατικής συνθυγατρικής εταιρείας, που θα φέρει την επωνυμία «Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΑΣΥΘ)».

Συνοπτικά, επίσης κρατικός, ΟΣΕΘ θα διοικείται από 9μελές διοικητικό συμβούλιο, εκ των οποίων τα 6 μέλη θα τα διορίζει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΣΕΘ ορίζεται στις 600.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι με τη συγκρότηση του ΟΣΕΘ όλοι οι νυν εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ θα περάσουν στον νέο φορέα.

Οι ΑΣΥΘ θα έχουν τη δυνατότητα, με βάση το εν λόγω σχέδιο νόμου, να παραχωρήσουν το 49% των μετοχών σε δήμους, περιφέρειες, κλπ. Το μετοχικό κεφάλαιο αυτής της εταιρείας θα ανέρχεται σε 300.000 ευρώ. Το διοικητικό της συμβούλιο θα αποτελείται από 9 μέλη, εκ των οποίων τα 8 θα τα διορίζει ο υπουργός.

Η διαδικασία εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ αναμένεται να περατωθεί το αργότερο μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2019, οπότε και σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το μεταφορικό έργο θα περάσει στην ΑΣΥΘ. Το προσωπικό του ΟΑΣΘ θα περιέλθει στην ΑΣΥΘ και θα αμείβεται από τη στιγμή ακόμη που θα ξεκινήσει η εκκαθάριση με βάση το ενιαίο μισθολόγιο.

Τέλος, στο σχέδιο νόμου προβλέπονται αυστηρότατες ποινές φυλάκισης, έως και δέκα ετών, και χρηματικό πρόστιμο έως 100.000 για όσους εμποδίσουν ή παρακωλύσουν με κάθε τρόπο και μέσο τη διαδικασία της εκκαθάρισης.
Bookmark and Share