Σε τεντωμένο σκοινί οι αποφάσεις για το χρέος.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Σε τεντωμένο σκοινί οι αποφάσεις για το χρέος..

 
 
  • Τι υποστηρίζουν όλες οι πλευρές.


Ξανά σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η ελληνική οικονομία, αλλά και η κυβέρνηση καθώς οι διαπραγματεύσεις για το χρέος κινούνται σε...καθεστώς απόλυτης αβεβαιότητας.
Το ορόσημο της 22ας Μαίου πέρασε χωρίς συμφωνία και μάλιστα με το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ελλάδα ενώ τώρα φαίνεται πως ούτε και η συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου θα φέρει επιθυμητά αποτελέσματα. Με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για ένα μακρύ και επικίνδυνο καλοκαίρι. Διά στόματος Νίκου Παππά η κυβέρνηση έριξε τις προσδοκίες για το επόμενο Eurogroup τονίζοντας ότι το θέμα θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής, μια εβδομάδα αργότερα ώστε να αναζητηθεί πολιτική λύση σε υψηλότερο επίπεδο. Αν και κάτι τέτοιο έχει δοκιμαστεί πολλές φορές με τους Ευρωπαίους ηγέτες να παραπέμπουν στο Eurogroup, δηλαδή στον Β. Σόιμπλε.
Η πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου αλλά και η πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα αλλά χωρίς χρήματα και μέχρι τις γερμανικές εκλογές, απλά μεταθέτουν το πρόβλημα. Η Αθήνα είναι αυτή που καίγεται καθώς ούτε στις αγορές μπορεί να βγει ούτε στο QE να ενταχθεί ενώ υπάρχει πάντα η εκκρεμότητα της αξιολόγησης και της δόσης ώστε να αποπληρωθούν οι λήξεις του Ιουλίου.
Κάποιοι εκφράζουν φόβους ότι η υπόθεση θα «συρθεί»μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στη Γερμανία και αργότερα να δοθούν τα μέτρα για το χρέος. Δεν αποκλείεται δε να πέσει πρόταση για οριστικές αποφάσεις στο Eurogroup του… Νοεμβρίου όπου θα υπάρχουν και οι αποφάσεις για την tρίτη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και θα αφορά τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της χώρας.
Πάντως, στην κυβέρνηση δε φαίνεται να ανησυχούν για την τωρινή αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης αλλά για την παράταση των συζητήσεων σχετικά με το χρέος. Μια παράταση που θα «παγώσει» τις υπόλοιπες κινήσεις για έξοδο στις αγορές και QE.
Ο βασικός κυβερνητικός στόχος, είναι να βρεθεί μια φόρμουλα μεταξύ Ταμείου και Βερολίνου που να ανοίξει στη χώρα την πόρτα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το συντομότερο δυνατόν. Αν δε συμβεί αυτό στις 15 Ιουνίου τότε δεν αποκλείεται η Ελλάδα να ζητήσει ακόμη και αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, κάτι που θα προκαλούσε γενικότερες αναταράξεις. Αλλωστε, ο ίδιος ο Σόιμπλε έχει πει ότι χωρίς το Ταμείο το υπάρχον πρόγραμμα δεν υφίσταται, οπότε θα πρέπει να πάμε στο σχέδιο για δημιουργία ευρωπαϊκού ΔΝΤ και στη σύνταξη νέου μνημονίου.
Θα πρέπει, πάντως, να ειπωθεί ότι αναζητούνται κι άλλες λύσεις που θα ξεμπλοκάρουν την κατάσταση. Πρόσφατα ο ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους όπως η μετάθεση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής των τόκων των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κατά 8,5 χρόνια τουλάχιστον.
Ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι αυτό είναι αρκετό για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους, ακόμη και αν τα πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης διατηρηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ μόνο μέχρι το 2020 και μειωθούν στο 2,0% μετά.
Και μέσα σε όλα αυτά ο Ευκλ. Τσακαλώτος μεταβαίνει στη Φραγκφούρτη για ένα συνέδριο του Economist με θέμα «Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές». Στο ίδιο συνέδριο θα δώσουν το παρών ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας, ο εκπρόσωπος του ESM Νικόλα Τζαμμαρόλι, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, το μέλος της επιτροπής Σοφών της Γερμανικής Καγκελαρίας Λαρς Φελντ, αλλά και άνθρωποι της αγοράς
Bookmark and Share