Bloomberg: Δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών - Απλά, η Αθήνα... υπέκυψε. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Bloomberg: Δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών - Απλά, η Αθήνα... υπέκυψε.

  • Για υποθετικές εκτιμήσεις που κατασκευάζονται και υποκινούνται από πολιτικούς προκειμένου να ενισχύσουν τις θέσεις τους εις βάρος όσων συμμετέχουν στην αγορά και των επενδυτών, κάνει λόγο το Bloomberg σε άρθρο του που φέρει τον τίτλο: Η Ελλάδα, το πετρέλαιο και η Fed κάνουν τις αγορές να μοιάζουν με Χώρα των Θαυμάτων.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι "σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζουν κάποιοι και αναπαράγουν τα ΜΜΕ δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.
Απλά αυτό που ισχύει είναι ότι...
η Αθήνα αναγκάζεται να υποκύψει σε περισσότερες απαιτήσεις της Ευρώπης για περισσότερη λιτότητα.

Η περίπτωση της Ευρώπης και το ελληνικό πρόβλημα

Ενδεικτική λοιπόν είναι η περίπτωση της Ευρώπης, όπου αν και οι Βρυξέλλες κάνουν τις ανακοινώσεις, το Βερολίνο γράφει το περιεχόμενο.
«Οι Βρυξέλλες είναι κάτι λίγο παραπάνω από ένα φερέφωνο και όλες οι δηλώσεις που προέρχονται από εκεί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη καχυποψία.
Ένας πολιτικός από μια χώρα κάνει μία δήλωση, στη συνέχεια ένας άλλος από μία άλλη χώρα την αναπαράγει, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ υπερθεματίζουν και όλοι μαζί ελπίζουν ότι θα την αποδεχθούμε ως αληθινή.
Μην ξεγελιέστε.
Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τη δική τους ατζέντα και η ακριβολογία δεν αποτελεί μέρος της εξίσωσης» επισημαίνει το Bloomberg.
Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα, το Bloomberg σχολιάζει: «Διαβάζοντας κανείς τις οικονομικές ειδήσεις, αποκτά την εντύπωση ότι επετεύχθη κάποιου είδους συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.
Αυτό δεν είναι αλήθεια.
Για ακόμη μία φορά, η Αθήνα αναγκάζεται να υποκύψει σε περισσότερες ευρωπαϊκές απαιτήσεις και, για μια ακόμη φορά, ζητείται περισσότερη λιτότητα.
Αυτό είναι το τμήμα της ιστορίας που αληθεύει.
Η μπάλα είναι πίσω στο γήπεδο της Αθήνας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, επισημαίνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης δεν έχουν ακόμα εγκρίνει τη συμφωνία και η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το πρόβλημα εδώ είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Σουηδία, η Ολλανδία και η Γερμανία έχουν όλες ψηφίσει να μην εγκρίνουν καμία συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Ωστόσο, το Ταμείο έχει δηλώσει επανειλημμένως, ότι δεν θα υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία, εκτός αν υπάρξει «διαγραφή χρέους», κάτι που η Γερμανία, για τους δικούς της πολιτικούς σκοπούς, δεν θα επιτρέψει.
Έτσι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τι θα κάνει και τι όχι το ΔΝΤ.
Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μετά την εκλογή του Donald Trump και δεδομένου ότι η Αμερική συνεισφέρει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του ΔΝΤ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αλλάξουν και οι όροι του παιχνιδιού.
Bookmark and Share