Πάνω από 1.000 μη κατοικήσιμα κτίσματα στη Λέσβο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Πάνω από 1.000 μη κατοικήσιμα κτίσματα στη Λέσβο

  • Τα 1009 έφτασαν τα μη κατοικήσιμα κτίσματα στη Λέσβο όπως προκύπτει από τις 1771 αυτοψίες που έγιναν στο νησί μετά το σεισμό 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα.
  • Τα 881 από αυτά αφορούν κατοικίες και τα υπόλοιπα επαγγελματικούς χώρους, εκκλησίες και αποθήκες.  

«Η Βρισά θα...ξαναγίνει όπως ήταν» είπε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη με θέμα την αντιμετώπιση των συνεπειών και την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων.

Παρόντες τη σύσκεψη εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών, στρατιωτικών και λιμενικών αρχών και φυσικά ειδικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Λέσβο και επιστημονικούς φορείς στην Αθήνα.

Όπως ανακοινώθηκε, για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων, την ανακατασκευή των κατεστραμμένων σπιτιών τους, οι ιδιοκτήτες θα επιδοτηθούν με 1200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Έως τότε δεν θα φτιαχτεί οικισμός με λυόμενα αλλά θα επιδοτηθεί το ενοίκιο των σεισμόπληκλτων με 300 έως 600 ευρώ ανά νοικοκυριό το μήνα.

«Ανάλογα με τον αριθμό των μελών και όχι μόνο» είπε ο κ. Σπίρτζης στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Και συνέχισε: «Αυτό σημαίνει ότι όμως άνθρωπος προχωρημένης ηλικίας δεν είναι ανάγκη να ψάξει να βρει να νοικιάσει καινούργιο σπίτι, μπορεί να φιλοξενηθεί σε ένα συγγενή του και να πάρει αυτή την επιδότηση ενοικίου φιλοξενίας. Ή μια οικογένεια να ψάξει να βρει ένα σπίτι να το νοικιάσει. Πιστεύω ότι τα χρήματα που έχουμε προβλέψει καλύπτουν αυτές όμως ανάγκες γιατί δυστυχώς οι συνέπειες και η αντιμετώπισή όμως από ένα σεισμό σαν κι αυτό που είχαμε στη Λέσβο δεν είναι θέμα όμως μήνα, δυο μηνών ή τριών μηνών. Απαιτούν αρκετά χρόνια για να αποκατασταθούν».

Στη Λέσβο την Κυριακή ο Παυλόπουλος

η Λέσβο θα επισκεφθεί την Κυριακή 25 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας με την ιδιαίτερη αυτή συμβολική ενέργεια από τη θέση του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα, τη στήριξή του στους σεισμοπαθείς του νησιού.

Ο κ. Παυλόπουλός αναμένεται να επισκεφθεί την ισοπεδωμένη Βρίσα και να ενημερωθεί για τα μέτρα που λαμβάνονται για την ανακούφιση των σεισμοπαθών πολιτών του νησιού.
Bookmark and Share