Δωρεά 150 εκατ. δολ. του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Δωρεά 150 εκατ. δολ. του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins

  • Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε δωρεά ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων για την ίδρυση του Stavros Niarchos Foundation (SNF) Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς (Johns Hopkins) των ΗΠΑ.

 Όπως αναφέρει το Ίδρυμα, η κοινή...  προσπάθεια των δύο οργανισμών έχει ως στόχο να ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και τις δημοκρατικές διαδικασίες (civic engagement) σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και ο ανοιχτός διάλογος, δίχως αποκλεισμούς, ως ακρογωνιαίος λίθος μίας υγιούς δημοκρατίας.

Το SNF Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και οι δράσεις που θα αναπτύξει, με την υποστήριξη του ΙΣΝ, πηγάζουν από τη λειτουργία και φιλοσοφία της αρχαίας Αγοράς, η οποία αποτέλεσε την καρδιά της δημοκρατικής διακυβέρνησης της πολιτείας της Αθήνας και μία πρώτη εκδήλωση κοινωνικής συμμετοχικότητας, που είναι τόσο σημαντική και για τις σύγχρονες δημοκρατίες.

Το SNF Agora Institute θα αποτελέσει ακαδημαϊκό αλλά και δημόσιο φόρουμ που θα συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες από τομείς όπως οι πολιτικές επιστήμες, η ψυχολογία, η νευροεπιστήμη, η φιλοσοφία, η ηθική, η κοινωνιολογία και η ιστορία, προκειμένου να εξετάσουν, από κοινού, τη δυναμική της κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής πόλωσης και να αναπτύξουν τρόπους βελτίωσης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και του δημόσιου λόγου.

Επιπλέον, με στόχο την εξεύρεση μηχανισμών για την ενίσχυση της δημοκρατίας μέσω του διαλόγου και της κοινωνικής συμμετοχής, το SNF Agora Institute θα προσελκύει εμπειρογνώμονες από ποικίλα πεδία, με στόχο την εξεύρεση διαφορετικών προσεγγίσεων σε καίρια ζητήματα.

"Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διερεύνηση ζητημάτων που βελτιώνουν τη λειτουργία της σημερινής κοινωνίας των πολιτών, και η σύνδεση με την έννοια και φιλοσοφία της αρχαίας αθηναϊκής Αγοράς καθιστά το όλο εγχείρημα πολύ σημαντικό για εμάς, καθώς η Αγορά ήταν η καρδιά της κοινωνίας των πολιτών, ένας κοινός χώρος συνύπαρξης ανθρώπων, με την ιδιότητα των πολιτών", δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. "Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε ακόμη μία φορά με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Πιστεύουμε δε ακράδαντα στη σημασία του δημόσιου διαλόγου, της ενημερωμένης πολιτικής ηγεσίας και του ρόλου των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην αποκατάσταση μιας πιο δίκαιης και παραγωγικής δημοκρατίας και προσβλέπουμε στη σημαντική απήχηση που είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει το SNF Agora Institute".

"Στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο πλανήτη, η αύξηση της πόλωσης, της δυσπιστίας και της αποξένωσης παρουσιάζουν μία αποθαρρυντική και επιτακτική πρόκληση", δήλωσε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Ronald J. Daniels. "Σήμερα, η έρευνα αιχμής σε διάφορα πεδία -σε συνδυασμό με τη δέσμευση για την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου- μπορεί να μας δώσει μια νέα εικόνα για αυτές τις τάσεις και να προσφέρει νέες ευκαιρίες για την αποτελεσματική χάραξη πολιτικής και την επίλυση προβλημάτων. Το SNF Agora Institute αντιπροσωπεύει μία εξαιρετική δέσμευση προς αυτούς τους στόχους, μέσα από έναν μοναδικό συνδυασμό υποτροφιών, εργαστηρίων και δημιουργίας αστικών χώρων (placemaking). Είμαστε ενθουσιασμένοι που ηγούμαστε της προσπάθειας, και προσβλέπουμε στη συνεργασία με ακαδημαϊκούς και θεσμούς από ολόκληρο τον κόσμο".

Με τη δωρεά του ΙΣΝ, το SNF Agora Institute θα προσλάβει έναν διευθυντή καθώς και ακαδημαϊκό προσωπικό 10 ατόμων, στο οποίο θα εντάσσονται κάθε χρόνο και 10 διακεκριμένοι μελετητές/επιστήμονες. Στο έργο του θα εμπλέκονται προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και, κάθε χρόνο, το SNF Agora Institute θα χρηματοδοτεί δημόσιες εκδηλώσεις στην Αθήνα και τη Βαλτιμόρη, έδρα του Πανεπιστημίου. Τα προγράμματά του θα περιλαμβάνουν και μία ετήσια θεματική που θα εξετάζει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα πολιτικής.

Το Ινστιτούτο θα διεξάγει διεπιστημονική έρευνα αναφορικά με τα κρίσιμα ζητήματα της σύγχρονης δημοκρατίας -πώς οι πολίτες ενημερώνονται, συζητούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με την εκάστοτε κυβέρνηση. Στη συνέχεια, θα συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και ειδικούς εμπειρογνώμονες, προκειμένου να διερευνήσει τις πραγματικές στρατηγικές για την εξεύρεση λύσεων, για την αντιμετώπιση της κοινωνικής αποχής και την ενίσχυση του διαλόγου.

Το νέο κτίριο του Ινστιτούτου στην πανεπιστημιούπολη Homewood του Johns Hopkins θα αντικατοπτρίζει το ιδεώδες της Αγοράς, ενθαρρύνοντας την ευρεία συμμετοχή και την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών. Ο σχεδιασμός του αναμένεται να περιλαμβάνει χώρους πολλαπλών χρήσεων, ανοικτούς χώρους και αίθουσες σεμιναρίων και συνεδρίων τελευταίας τεχνολογίας.
Bookmark and Share