Ανοιχτά μένουν 20 προαπαιτούμενα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Ανοιχτά μένουν 20 προαπαιτούμενα.

  • Xάσμα σε πλεονάσματα, χρέος, ΔΝΤ
  • Ολοταχώς προς ...ναυάγιο -και- το επόμενο Eurogroup


 Περίπου 10 μέρες μετά τη Σύνοδο του Eurogroup η Ελληνική πλευρά... κατάφερε να εκπληρώσει ακόμη 5 από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα και πλέον, όπως έκαναν σαφές χθες οι εκπρόσωποι των Θεσμών κατά τις ομιλίες τους στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Economist στην Φρανκφούρτη, η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει: απομένουν ακόμα 20 εκκρεμότητες (επί συνόλου 140) προκειμένου η ελληνική πλευρά να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για τις δόσεις του ESM αλλά και να μην προκαλούνται επιπλέον "βάρη" στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.
Ο χρόνος τελειώνει πολύ σύντομα. Την επόμενη Πέμπτη/ Παρασκευή συνεδριάζει το Euroworking Group, προκειμένου να θέσει επί τάπητος τη Σύνοδο των υπουργών οικονομικών της 15ης Ιουνίου και να βρει μία κοινή συνισταμένη για το θέμα των πλεονασμάτων, του χρέους και του ρόλου του ΔΝΤ, πεδία στα οποία το χάσμα παραμένει, όπως φάνηκε ξεκάθαρα χθες στο συνέδριο.

Νέα έκθεση συμμόρφωσης

Όπως ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην επιστολή του προς την Ολλανδική Βουλή την οποία παρουσίασε χθες το Capital.gr η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συντάξει νέα έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) η οποία αυτή τη φορά δεν θα πρέπει να έχει "αστερίσκους" για να ληφθούν οι αποφάσεις.
Όσο για το τι θα συμβεί δεν γίνουν εγκαίρως τα συμφωνηθέντα, χθες οι εκπρόσωποι του ESM ήταν ξεκάθαροι: αν δεν υπάρχει ταχύτατη ανταπόκριση από την ελληνική πλευρά, τότε η εκταμίευση των δόσεων θα πρέπει να μεταφερθεί χρονικά για τον Ιούλιο, αφού μία σειρά από άλλες διαδικασίες θα πρέπει να μεσολαβήσουν της αρχικής συμφωνίας, όπως η έγκριση από κοινοβούλια κρατών-μελών και οι τελικές αποφάσεις από τα όργανα του ESM…
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Κεφάλαιο" στα εκκρεμή προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται και "αστερίσκοι" στην επάρκεια των δημοσιονομικών παρεμβάσεων του 2018 αλλά και ανοικτά πεδία στην υγεία, στις αποκρατικοποιήσεις, στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό και όχι μόνο. Προαπαιτούμενο ήταν και η απόφαση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ελήφθη, αλλά και διατάξεις που ήδη κατατίθενται ως τροπολογίες στο φορο - νομοσχέδιο που ψηφίζεται την προσεχή Τρίτη με διαδικασία επείγοντος .

Ραντεβού Τσακαλώτου - Κερέ

Το ζήτημα της δόσης, του χρέους και του QE τέθηκε επί τάπητος χθες και σε κατ ιδίαν συνάντηση του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist.
Είχε προηγηθεί η συμμετοχή των δύο ανδρών ως ομιλητών με τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ να ζητά σαφήνεια στα μέτρα για το ελληνικό χρέος ως αναγκαία προϋπόθεση για το QE και τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ να αναφέρει ότι η Ευρώπη έχει ηθική υποχρέωση να παραχωρήσει στην Ελλάδα κάποιας μορφής ελάφρυνση χρέους.
Η συνάντηση των κ.κ. Κερέ – Τσακαλώτου ήρθε σε συνέχεια του Washington Group που συνήλθε μέσω τηλεδιάσκεψης σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ της Δευτέρας. Ωστόσο, προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σημαντική "αλλαγή" στην στάση των θεσμών.

Οι δηλώσεις για τα προαπαιτούμενα
Στο συνέδριο "Η επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές" πέρα από τους κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Κερέ αλλά και τους Γιάννη Στουρνάρα και Αλέξη Χαριστή μετείχαν και οι επικεφαλής των τριών κλιμακίων των ευρωπαϊκών Θεσμών (ο κ. Μοσκοβισί τελικά απεύθυνε μήνυμα μέσω Βίντεο).
Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στο ελληνικό πρόγραμμα, Ντέκλαν Κοστέλο μετέφερε την άποψη ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ένα "τεράστιο, χωρίς προηγούμενο" πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αλλά ανέφερε ότι τα περίπου τα 120 προαπαιτούμενα από τα 140 αυτής της αξιολόγησης έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ προσέθεσε πως τα υπόλοιπα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες προκειμένου να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση, μετά και την "πολύ θετική" αξιολόγηση στο περασμένο Eurogroup.
Επισήμανε πως η ουσιαστική εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων θα φανεί το επόμενο διάστημα και ότι σημαντικός παράγοντας για την επιστροφή των επενδύσεων είναι οι "ιδιοκτησία" του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο "κουαρτέτο", Νικόλα Τζιαμαρόλι εξέφρασε την άποψη ότι δίνεται πολύ μεγαλύτερη σημασία στη συζήτηση για το χρέος από αυτή που είναι αναγκαία, για "πολιτικούς" λόγους. Τόνισε πως "η υπερβολική εστίαση στην ελάφρυνση χρέους, αποσπά την προσοχή από αυτό που χρειάζεται να γίνει πραγματικά: η Ελλάδα να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του προγράμματος και να εφαρμόσει το πρόγραμμα".
Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα το 2014 όταν όπως είπε έγινε η επιστροφή στις αγορές την ώρα που το 2ο πρόγραμμα ήταν σε τροχιά ολοκλήρωσης και έτσι οι επενδυτές άρχισαν ξανά να εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής οικονομολόγου του ESM, Rolf Strauch, στην ομιλία του χθες στην Αθήνα, στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
Έκανε σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται την επόμενη εκταμίευση του ESM για να καλύψει τις πληρωμές ομολόγων τον Ιούλιο χωρίς να δημιουργήσει ελλείψεις σε άλλους τομείς. Δεν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση χωρίς η Ελλάδα να έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα, πρόσθεσε.
Δήλωσε ακόμη ότι ο ESM είναι έτοιμος να προετοιμάσει την εκταμίευση όταν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής των εθνικών κοινοβουλίων και των τελικών αποφάσεων από τα κυβερνητικά όργανα. "Δεν είναι πολύ αργά για να εκταμιευθεί η δόση τον Ιούνιο. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να δράσει γρήγορα", πρόσθεσε.
Ο Επίτροπος Moscovici μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στο συνέδριο του Economist ξεκαθάρισε ότι "η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η προώθηση ιδιωτικοποιήσεων είναι προτεραιότητα.
Ο Κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας ανήγαγε σε πρώτη και βασική προτεραιότητα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης "συστήνοντας" ουσιαστικά στην κυβέρνηση και στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ που είχε προηγηθεί ως ομιλητής την ομαλή εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Παρουσίασε και ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η οποία βασίζεται σε πρόταση μείωσης του πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% του ΑΕΠ από το 3,5% του ΑΕΠ ένα χρόνο νωρίτερα από ότι αποφάσισε το Eurogroup της 22ας Μαΐου, δηλαδή από το 2021.
Ο κ. Κερέ έκανε σαφές ότι για να καταστεί επιτυχής το ελληνικό πρόγραμμα, είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν σοβαρή δέσμευση όσον αφορά τους στόχους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.
Μόνο με μια τέτοια δέσμευση μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να είναι βέβαιοι ότι οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχυθούν μετά το πρόγραμμα και δεν θα αντιστραφούν, ανέφερε. Για την ένταξη στο QE είπε ότι "η όποια απόφαση θα ληφθεί ανεξάρτητα και αυτόνομα".
"Λυπούμαστε που δεν υπήρξε ξεκάθαρος ορισμός των μέτρων ανακούφισης για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά κατά την άποψη μου είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου", ανέφερε.
"Η μαγική λέξη είναι εμπιστοσύνη”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε στο πλαίσιο ενημερωτικού υλικού που διανεμήθηκε στους συνέδρους, σημειώνοντας ότι "μετά από καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα". Υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων λέγοντας "η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι ο καλύτερος δρόμος για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί και ξανά στα πόδια της, όπως συνέβη με τις άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια. Οι μεταρρυθμίσεις θέτουν τα θεμέλια, ώστε το κράτος να γίνει πιο αποτελεσματικό, ενώ δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για ιδιωτικές επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, ανοίγοντας προοπτικές για το μέλλον".
Bookmark and Share