Αν δεν κλείσει η 2η αξιολόγηση, θα υπάρξει "μεγάλο πρόβλημα".. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Αν δεν κλείσει η 2η αξιολόγηση, θα υπάρξει "μεγάλο πρόβλημα"..

  • Κάθε άλλο παρά βέβαιος εμφανίζεται ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, κ. Τις Μπίτνερ, σε σχέση με το αν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και "θεσμών" για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος, λίγες μέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ο κορυφαίος σύμβουλος του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρει...πάντως -μιλώντας στην εφημερίδα "Κεφάλαιο"- πως δεν βλέπει να υπάρχουν "σοβαρές εναλλακτικές για τη διάσωση της Ελλάδας".
Ο ίδιος, μάλιστα, επισημαίνει πως, αν δεν κλείσει η 2η αξιολόγηση, θα υπήρχε "μεγάλο πρόβλημα" στην "ελληνική οικονομική πολιτική".
Εξάλλου, ο κ. Μπίτνερ επισημαίνει πως είναι "ιδεολογικής φύσεως" η τρέχουσα συζήτηση για το χρέος, ενώ δεν αναγνωρίζει σε τι θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία μια μείωση του ελληνικού χρέους ή μια πώληση των ελληνικών ομολόγων.
Υπενθυμίζεται πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, κ. Σόιμπλε, κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για μη ρεαλιστικές υποθέσεις στη διαμάχη για το ελληνικό πρόγραμμα.
Επίσης, ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του κ. Σόιμπλε τονίζει πως η Γερμανία δεν μπορεί να αντικαταστήσει κανέναν (σ.σ.: εννοώντας το ΔΝΤ) στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Εξάλλου, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συναντούσε "τεράστια εμπόδια" από την ομοσπονδιακή Βουλή.


Προβλέπετε πως θα υπάρχει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup στις 15/6 για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και για το χρέος;
Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις. Ωστόσο, δεν βλέπω σοβαρές εναλλακτικές για τη διάσωση της Ελλάδας.
Τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ; Δέχεται η Γερμανία την εκταμίευση του επόμενου πακέτου δόσεων με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης χωρίς αυτή τη "συνολική συμφωνία";
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Γερμανία θα αντικαταστήσει κανέναν αν δεν υπάρξει συμφωνία. Σε αυτή την περίπτωση, εξάλλου, θα υπάρξουν τεράστια εμπόδια στην έγκριση από το Κοινοβούλιο.

Δεν θα οδηγούσε, όμως, η μη "αντικατάσταση" του ΔΝΤ στη χρεοκοπία της Ελλάδας;
Προς το παρόν, εκείνο που προέχει είναι η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί το πρόγραμμα και αυτό σίγουρα θα συνδεόταν με μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική οικονομική πολιτική. Εξάλλου, ήταν πάντα η γερμανική θέση ότι το ΔΝΤ παραμένει επί του σκάφους. Νομίζω ότι αυτό είναι κατανοητό λόγω των εμπειριών που έχει το ΔΝΤ. Δεν μπορεί να δημιουργήσει κανείς ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο από τη μια μέρα στην άλλη.
Πώς εκτιμάτε ότι θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ελληνικού δημόσιου χρέους; Ποια προβλέπετε πως θα είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ένταξη της χώρας στο QE;
Κατά την προσωπική μου άποψη, η σημερινή συζήτηση σχετικά με το χρέος είναι περισσότερο ιδεολογικής φύσης. Κατ' αρχάς, από οικονομικής άποψης είναι σημαντικό το ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας βρίσκεται σήμερα στα χέρια επίσημων πιστωτών.
Η συγκεκριμένη οικονομική επιβάρυνση επί του παρόντος είναι πολύ χαμηλή. Δεν βλέπω πώς θα ξαναβάλει την ελληνική οικονομία σε τροχιά μια περαιτέρω μείωση του ονομαστικού βάρους του χρέους ή μια περαιτέρω πώληση ελληνικών κρατικών ομολόγων μέσω των επίσημων θεσμών.

Πώς βλέπετε να αλλάζει η στάση της Γερμανίας στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις μετά την πρόσφατη σύνοδο των G-7;
H διεθνής πολιτική αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η έλλειψη βούλησης για την επίλυση προβλημάτων σε διεθνές επίπεδο είναι προβληματική. Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αυξηθούν.
Πώς επηρεάζει η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση τις διαδικασίες περαιτέρω ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σήμερα σε μια πολύ δύσκολη φάση. Η κρίση στην Ευρωζώνη και η προσφυγική κρίση έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την επίλυση προβλημάτων. Σε πολλά κράτη-μέλη, υπάρχει αυξανόμενη πολιτική πίεση από κόμματα τα οποία στέκονται κριτικά απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας για έξοδο από την Ε.Ε. δείχνει ότι η εθνική πολιτική, παρά τα υψηλά κόστη, δεν διστάζει να αναθεωρήσει το επίπεδο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που έχει επιτευχθεί. Ως εκ τούτου, οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ σημαντικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τι περιμένετε να μεταβληθεί στην πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Ευρωζώνη μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου;
Δεν βλέπω να οδηγούμαστε σε αλλαγή κατεύθυνσης. Η Γερμανία αναζητά αξιόπιστους συνεργάτες στην Ευρώπη. Ορισμένα σημαντικά ζητήματα για το μέλλον της είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η μεταναστευτική πολιτική και η κοινή πολιτική ασφάλειας.
Bookmark and Share