Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας κατολίσθησης στο Αμύνταιο το επόμενο 48ωρο σύμφωνα με τη ΔΕΗ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας κατολίσθησης στο Αμύνταιο το επόμενο 48ωρο σύμφωνα με τη ΔΕΗ

  • Πώς εξηγεί το φαινόμενο.


Τον κίνδυνο συνέχισης της κατολίσθησης στο ορυχείο του Αμυνταίου σε όλη τη διάρκεια του επόμενου 48ωρου επισημαίνει η ΔΕΗ σε.. ανακοίνωση της.
Σύμφωνα με την επιχείρηση οι ζημιές που έχει υποστεί ο πάγιος εξοπλισμός αλλά και το ορυχείο είναι πολύ μεγάλες. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά έχει καλυφθεί από μάζες χώματος το σύνολο της έκτασης εκσκαφής του ορυχείου.
Εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός των Αναργύρων και η ΔΕΗ δηλώνει ότι θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει τα εξής:

"Σήμερα 10/6/2017 και περί ώρα 11:00 π.μ. στο ορυχείο Αμυνταίου του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας έλαβε χώρα αστοχία υλικών (κατολίσθηση) ευρείας κλίμακας η οποία περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου.
Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ παρακολουθούσαν με τα κατάλληλα τεχνικά όργανα την εξέλιξη του φαινομένου και είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία των εργαζομένων και του εξοπλισμού έχοντας διακόψει τη λειτουργία του ορυχείου από τις 3/6/2017.
Παρά ταύτα η κατολίσθηση και οι μάζες οι οποίες μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων) χωρίς να έχει δοθεί καμία ένδειξη προς τούτο με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού.
Συγκεκριμένα επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς
Η ΔΕΗ σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συνδράμει τεκμηριωμένα και υπεύθυνα στην ακριβή αποτίμηση του φαινομένου και των όποιων επιπτώσεων του.
Παράλληλα έχει θέσει ήδη τις δυνάμεις της στη διάθεση των αρχών οι οποίες αποφάσισαν προληπτικά την εκκένωση του οικισμού των Αναργύρων και θα πράξει, εφόσον χρειαστεί, ότι θεωρηθεί περαιτέρω αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού.
Επισημαίνεται ότι δευτερογενή φαινόμενα της κύριας κατολίσθησης αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες πράγμα για το οποίο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από μη ειδικευμένα άτομα ώστε να μην πλησιάσουν."

Στα ξενοδοχεία διανυκτέρευσαν οι κάτοικοι

Με απόφαση της Περιφέρειας οι κάτοικοι του χωριού για λόγους ασφαλείας διανυκτέρευσαν στα ξενοδοχεία της περιοχής.
Σημειώνεται, ότι εξαιτίας της κατολίσθησης έπαθαν ρωγμές και ζημιές περίπου δέκα σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του μετώπου του ορυχείου, ενώ από την κατολίσθηση έχουν υποστεί βλάβες τόσο τα δίκτυα ηλεκτροδότησης όσο και της ύδρευσης στο δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων.
Οπως κατέγραφε χθες το World Energy News (περισσότερα ΕΔΩ), το κόστος σε υλικές ζημιές είναι τεράστιο καθώς τα μηχανήματα που έχουν καταπλακωθεί είναι αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ και οι επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας θα φανούν το καλοκαίρι, αφού ο σταθμός του Αμυνταίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί σε λειτουργία.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αναμένεται σήμερα να προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη για τις ενέργειες της επόμενης ημέρας.
Bookmark and Share