Κατάληψη στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης από φοιτητές - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Κατάληψη στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης από φοιτητές

  • Την αντίθεσή τους στις προωθούμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, εκφράζουν φοιτητές του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙ-Θ), οι οποίοι προχώρησαν σήμερα σε κατάληψη του Ιδρύματος.

«Σήμερα είναι η αρχή των... κινητοποιήσεων μας για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου. Σε ελάχιστο χρόνο προωθούνται, χωρίς καμιά ουσιαστική ενημέρωση, μέσα από μία διαβούλευση που αποτελεί "λόγια του αέρα", τα πιο σημαντικά θεματικά θέματα για το πολύπαθο ίδρυμα μας, το οποίο και με το σχέδιο "Αθηνά" είχε βρεθεί στο στόχαστρο», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ένωσης Σπουδαστικών Συλλόγων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Ζεχερλής.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η κατάληψη θα λήξει αύριο και ότι μέσα από συνελεύσεις των Συλλόγων θα αποφασιστούν οι τρόποι κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
«Τα προγράμματα διετούς κύκλου σπουδών, που ο υπουργός παρουσιάζει ως κάτι καινούριο, δεδομένης και της χρηματοδότησης και υποστελέχωσης των ΤΕΙ, μας προϊδεάζουν ότι πάνε να μας μετατρέψουν σε κομμάτια των ΙΕΚ. Επίσης μας ανησυχεί ότι η κατάργηση ή συγχώνευση τμημάτων θα απαιτεί πλέον απλή υπουργική απόφαση, ενώ μέχρι τώρα χρειαζόταν νομοθετική ρύθμιση και υπήρχε διαδικασία αξιολόγησης. Ακόμη οι ρυθμίσεις για την εκλογή των διοικήσεων οδηγούν σε φωτογραφικές τοποθετήσεις νέων προέδρων και πρυτάνεων», εξήγησε ο κ. Ζεχερλής.
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Σπουδαστικών Συλλόγων κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας ότι «επιτίθεται κατά της ακαδημαϊκής κοινότητας καταργώντας εκπαιδευτικές διαδικασίες και Διοικήσεις των Ιδρυμάτων» και ότι «περιφρονεί τις συνταγματικές διατάξεις, καταλύει δημοκρατικές δομές και υπονομεύει εσκεμμένα τη λειτουργία των ΤΕΙ».
Από την πλευρά της η διοίκηση του ΑΤΕΙΘ εκφράζει την «παραίνεση για διατήρηση ήπιου κλίματος που θα συμβάλλει και στην καλύτερη ενημέρωση της κοινωνίας για τα δίκαια αιτήματά των φοιτητών και του ακαδημαϊκού προσωπικού».
Οι διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος λειτουργούν και σήμερα κανονικά, καθώς η κατάληψη αφορά μόνο την αναστολή του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Bookmark and Share