Τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό

  • Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα έχει στις 4 Ιουνίου, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο γ.γ. του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτιέρες με αντικείμενο τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση εκδηλώθηκε από την..πλευρά του κ. Γκουτιέρες και την πρόταση αποδέχθηκαν οι δύο ηγέτες.

Νωρίτερα , τις δημόσιες τοποθετήσεις του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Εϊντε περί λύσης του Κυπριακού, προκειμένου να αποφευχθεί θερμό επεισόδιο, στηλίτευσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. «Προσβλέπουμε σε μια λύση του Κυπριακού όχι επειδή κάποιοι μας απειλούν, αλλά ίσα ίσα η λύση του Κυπριακού σημαίνει ότι κάποιοι δεν θα έχουν δυνατότητα να απειλούν», είπε ο κ. Κοτζιάς. Υπογράμμισε, επιπλέον, ότι «δεν πρέπει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στο Κυπριακό να υιοθετεί κινδυνολογίες που προαναγγέλλουν παραβίαση του διεθνούς δικαίου ως επιχείρημα για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις». Είχαν προηγηθεί οι σφοδρότατες –προς το πρόσωπο του κ. Eϊντε– αντιδράσεις του κ. Αναστασιάδη. Φαίνεται, πάντως, ότι η όποια μεσολαβητική προσπάθεια του Νορβηγού διπλωμάτη έχει χρονικά όρια, καθώς θα είναι υποψήφιος στις εκλογές που πραγματοποιούνται στην πατρίδα του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Παράλληλα, στην Τουρκία αναμένεται η αντικατάσταση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο υπουργείο Εξωτερικών, πιθανότατα από τον Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπο και στενό συνεργάτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Κοτζιάς, με την ευκαιρία των κοινών δηλώσεών του με τον Κροάτη ομόλογό του Νταβόρ Ιβο Στίερ, απηύθυνε χθες πρόσκληση στον νέο υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, να πραγματοποιήσει το πρώτο, εκτός Σκοπίων, ταξίδι του στην Αθήνα. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η λύση του ονοματολογικού με τρόπο δημιουργικό και δημοκρατικό θα συμβάλει και θα διευκολύνει τη μελλοντική πορεία των Σκοπίων». Οι κ. Κοτζιάς και Στίερ συνομίλησαν, επίσης, για τη συνάντηση των «οκτώ», των τεσσάρων βαλκανικών (Ελλάδα, Κροατία, Βουλγαρία, Ρουμανία) με τις τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ. Ο κ. Στίερ επισήμανε πως η συζήτηση αφορούσε την προετοιμασία της συνάντησης, όπου «θα κουβεντιάσουμε τις σκέψεις μας για το μέλλον της Ε.Ε., την αντιμετώπιση του Brexit, αλλά και για την τελωνειακή ένωση με την Τουρκία».
Bookmark and Share