ΒΒΗ: "Οι ημέρες αντίστασης του Τσίπρα έχουν περάσει - Έγινε... υπάκουος" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

ΒΒΗ: "Οι ημέρες αντίστασης του Τσίπρα έχουν περάσει - Έγινε... υπάκουος"



  • "Έρχεται νέο μνημόνιο."


Στην αλλαγή στάσης που έχει επιδείξει ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στους δανειστές της Ελλάδας αναφέρεται η αμερικανική επενδυτική εταιρία Brown Brothers Harriman (BBH) , χαρακτηρίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό... «εύκαμπτο» και «υπάκουο».
Όπως επισημαίνει σε άρθρο του ο Marc Chandler της Brown Brothers Harriman, αν και η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της (καθώς συμφώνησε σε περικοπές των συντάξεων και στην αύξηση των φόρων) ώστε να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση του ελληνικού προγράμματος, το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.
«Αυτό για το οποίο κανείς δεν θέλει να μιλήσει είναι το πως η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος χωρίς να συνεχίσει να δανείζεται από τους δανειστές της.
Πρέπει να μπορεί να είναι σε θέση να παίρνει κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές, δηλ. να μπορεί να πουλήσει ομόλογα» επισημαίνει ο Chandler.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί επενδυτές φαίνεται να συμφωνούν με το ΔΝΤ ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο.
Ενώ μπορεί να υπάρχουν πολύ λίγες εξαιρέσεις, πολλοί επενδυτές διστάζουν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.
«Το βάρος του ελληνικού χρέους πρέπει να μειωθεί, αλλά τα πολιτικά θέματα στην Ευρώπη εμποδίζουν κάτι τέτοιο».
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρότειναν να επεκταθούν ορισμένα δάνεια κατά 15 χρόνια, αλλά το ΔΝΤ λέει ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό.
Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέλει να περιμένουν μέχρι να τελειώσει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης οπότε και θα φανεί εάν χρειάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Σε αυτή την περίπτωση, υποπτευόμαστε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης.
Ωστόσο, είναι επίσης δύσκολο χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, κάτι που απαιτείται από τη Γερμανία και την Ολλανδία» σχολιάζει ο ίδιος.
Στη συνέχει ο Chandler αναφέρεται στην άρνηση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE μέχρι να διευθετηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους.

O Τσίπρας έχει γίνει υπάκουος


Ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα συνεχίζει να φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι ότι τα προβλήματα της δεν έχουν αντιμετωπιστεί.
«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας έχει αποδεχθεί σχεδόν κάθε απαίτηση των επίσημων πιστωτών της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι ημέρες της αντίστασης έχουν τελειώσει.
Ο Τσίπρας έχει ''εύκαμπτος'' και υπάκουος.
Αλλά ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους δεν είναι από αλτρουισμό ή κάποια αίσθηση ηθικής, αλλά επειδή η Ευρώπη δεν μπορεί να βάλει ένα τέλος στην κρίση μέχρι η Ελλάδα μπορέσει να σταθεί μόνη της» σχολιάζει ο Chandler της Brown Brothers Harriman.

H στάση της Γερμανίας

Ωστόσο, η Γερμανία δεν θέλησε ποτέ οι φορολογούμενοι της να αναλάβουν το κούρεμα των δανείων προς την Ελλάδα, ενώ το γεγονός ότι πλησιάζουν οι εκλογές αποτελεί ακόμα ένα εμπόδιο.
«Η κληρονομιά του κακού χρέους εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ευρύτερη ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ.
Οι Ευρωπαίοι φαίνεται να αντιμετωπίζουν το χρέος ως ηθικό ζήτημα.
Αυτό με τη σειρά του αποτρέπει την επίλυση του προβλήματος.
Πολλοί παρατηρητές εξακολουθούν να μιλούν για την ανάγκη να συνδυαστεί με τη δημοσιονομική ένωση με τη νομισματική ένωση.
Άλλοι αναφέρονται στην ανάγκη μιας βαθύτερης τραπεζικής ένωση ή μια πλήρους νομισματικής ένωσης.
Όλα αυτά έχουν νόημα, αλλά δεν θα λύσουν τα προβλήματα της Ελλάδας (ή το πρόβλημα των παλαιών χρεών που αντιμετωπίζουν πολλές άλλες χώρες)» αναφέρεται στο ίδιο άρθρο.
Η Brown Brothers Harriman υποστηρίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται καλύτερους κανόνες για τη χρεοκοπία.
Για πολλά χρόνια, η απροθυμία της Κίνας να επιτρέψει να επιτρέψει τη χρεοκοπία έχει φανεί σαν αδυναμία, όχι σαν δύναμη.
Ομοίως, το ΔΝΤ και πολλές παγκόσμιες έχουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των κρατών με προβλήματα χρέους.
«Η Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της.
Ακριβώς όπως η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης το 2010 και το 2011 ήταν καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη θεσμικών ικανοτήτων της ΕΕ και της ΕΚΤ, έτσι και τώρα η Ελλάδα προσφέρει στην Ευρώπη την ευκαιρία να εφαρμόσει τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση της φερεγγυότητας των κρατών, κάτι που όπως έχουμε μάθει, δεν μπορεί να συμβεί από ένα κοινό νόμισμα» σχολιάζει ο ίδιος.
Πάντως, ο Chandler τονίζει ότι στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών δεν αναμένεται να ανακοινωθεί κάποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ πιθανότατα η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμα ένα πρόγραμμα διάσωσης στα μέσα του επόμενου έτους.
Bookmark and Share