Οι τζάμπα μάγκες... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Οι τζάμπα μάγκες...





  • Ο Δημήτρης Τζανακοπουλος το είπε χτες με σαφήνεια σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή, αν και λίγοι του έδωσαν σημασία: Είτε το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πλήρως και με χρήματα ή δεν θα πρέπει να συμμετάσχει καθόλου.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε με αυτό τον τρόπο την ελληνική...απαίτηση που διατυπώθηκε το Σαββατοκύριακο στους θεσμούς ότι «εάν δεν ανοίξει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση, τουλάχιστον απαλλάξτε μας από το ταμείο». Φυσικά δεν περπάτησε η συγκεκριμένη απαίτηση, καθώς αν το πίστευε ειλικρινά η κυβέρνηση δεν είχε παρά να το κάνει πράξη με εξαιρετικά απλό τρόπο: αποσύροντας την επιστολή πρόσκλησης του ΔΝΤ στο πρόγραμμα που έχει απευθύνει από τον Ιανουάριο του 2016 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ακολούθησαν δύο Washington Group ένα την Δευτέρα και ένα δεύτερο χτες το πρωί. Και στις δύο τηλεδιασκέψεις αναζητήθηκε η δυνατότητα εξεύρεσης λύσης, αλλά μεσοβέζικης και με καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά..

Οι θεσμοί αναζητούν πως θα δεχτεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με οποιαδήποτε κόστος.. Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ήδη ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem έχει απευθύνει ερώτημα στην ηγεσία της ΕΚΤ με ποιο τρόπο θα ικανοποιούνταν τα κριτήρια ένταξης της Ελλάδας στο QE.

Στο τραπέζι έχουν μπει πολλά σενάρια, αλλά σε όλα αναζητείται ποιος θα πάρει τον «μουντζούρη».

Όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, το κόστος από τις λύσεις που αναζητούνται ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, θα κληθεί να το πληρώσει και πάλι η Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο στο WG έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα, το πακέτο των 6 και κάτι δις. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών που προβλέπονταν αρχικά να αποδοθούν στην Ελλάδα ως μέρος του πακέτου των μέτρων για το χρέος, να κατευθυνθούν τελικά ως εγγύηση έναντι των χρημάτων που θα λάβει (εφόσον ενταχθεί) η Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Απάντηση ακόμα από την πλευρά Draghi δεν υπάρχει για το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσουν τα πράγματα στις 15 Ιουνίου, είναι αφενός να εξαντληθούν τα όποια περιθώρια υπάρχουν ακόμα υποχωρήσεων των γερμανών σε σχέση με τον οδικό χάρτη για το χρέος που αποφάσισε πέρυσι τον Μάιο το Eurogroup και αφετέρου να πειστεί το ΔΝΤ για μια καλή δήλωση για την βιωσιμότητα του χρέους.

Το πρόβλημα όλων αλλά κυρίως της ελληνικής κυβέρνησης είναι τι θα γίνει εάν δεν βελτιωθεί το πακέτο προς την Ελλάδα έως τις 15 Ιουνίου. Σε αυτή την περίπτωση θα αποδειχτεί εάν έχουν διάθεση για ηρωικές καταστάσεις ή θα αποδειχτούν για μια ακόμα φορά τσάμπα μάγκες…



Του κ.Ν.Φιλιππίδη

Bookmark and Share