Ισορροπίες "τρόμου" στη νέα Βουλή του Ηνωμένου Βασιλείου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Ισορροπίες "τρόμου" στη νέα Βουλή του Ηνωμένου Βασιλείου

  • Τί αναφέρουν Βρετανοί αναλυτές


Οι Εργατικοί μπορεί να έχουν ξεκινήσει δυναμικά, καθώς αυτή τη στιγμή έχουν κερδίσει τις.. περισσότερες περιφέρειες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα (τις 8 από τις 13), ωστόσο… «δεν είναι αυτό που φαίνεται».
Βρετανοί αναλυτές τονίζουν πως υπάρχουν περιφέρειες στις οποίες οι Εργατικοί κέρδισαν μεν, ωστόσο πήραν λιγότερες ψήφους από τις προηγούμενες εκλογές, ενώ παρατηρήθηκαν και «διαρροές» προς τους Συντηρητικούς.
Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως κάποιες από τις κερδισμένες περιφέρειες αποτελούσαν "προπύργια" των Εργατικών, τότε αυτά τα πρώτα αποτελέσματα μπορεί και να μην έχουν μεγάλη σημασία για την εξέλιξη της εκλογικής βραδιάς.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Σιν Φέιν της Βόρειας Ιρλανδίας Τζέρι Ανταμς δήλωσε ότι το κόμμα δεν θα καταλάβει τις έδρες του στο βρετανικό κοινοβούλιο, γεγονός που μειώνει τον αριθμό των εδρών που απαιτούνται για την εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας.
Εάν το Σιν Φέιν διατηρήσει τις 4 έδρες που είχε κερδίσει το 2015, τότε το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται 324 αντί των 326 εδρών για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων.
«Εάν είμαστε αρκετά τυχεροί και ευνοημένοι ώστε οι υποψήφιοί μας να εκλεγούν βουλευτές, αυτό θα γίνει επί της βάσης ότι δεν θα καταλάβουμε τις έδρες μας στο Ουέστμινστερ. Δεν υπάρχει κίνδυνος εκ μέρους μας να καταλάβουμε τις έδρες μας στο κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τζέρι Ανταμς.
Παράλληλα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Βρετανίας δεν θα συμμετάσχει «σε σύμφωνα, συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για να τα βοηθήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση, μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος.
Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα υποστήριζαν μία συντηρητική κυβέρνηση.
Τέλος, ο Τζέφρι Ντόναλντσον, βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε ότι η προοπτική απυσίας αυτοδυναμίας (hung parliament) αποτελεί «τέλειο πεδίο» για το κόμμα, το οποίο θα διαπραγματευθεί με τους Συντηρητικούς , εάν δεν εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, αφού έχουν πολλά κοινά σημεία.
Bookmark and Share