Γιλντιρίμ: Η Αθήνα δέχεται ότι οι «φυγόδικοι» στρατιωτικοί δεν είναι αθώοι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Γιλντιρίμ: Η Αθήνα δέχεται ότι οι «φυγόδικοι» στρατιωτικοί δεν είναι αθώοι

  • «Η Αθήνα αναγνωρίζει ότι οι ‘’φυγόδικοι’’ στρατιωτικοί δεν είναι αθώοι» τόνισε σε τούρκους δημοσιογράφους ο τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντίριμ.


Ο κ. Γιλντιρίμ ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα την... έκδοση των τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Αν και η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι οι φυγόδικοι πρώην στρατιώτες που εγκατέλειψαν την Τουρκία πέρυσι δεν είναι αθώοι, έχει αφήσει το θέμα της έκδοσής τους στα δικαστήρια» δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός την Τρίτη σε δημοσιογράφους τουρκικών ΜΜΕ που τον ακολούθησαν στην Αθήνα.
Είπε ότι συζήτησε την έκδοση οκτώ πρώην Τούρκων στρατιωτών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αλλά ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα ελληνικά δικαστήρια είναι ανεξάρτητα και το ζήτημα προς το παρόν εξαρτάται από αυτά.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα ζητήσει την έκδοση των πρώην στρατιωτικών, αλλά τα ελληνικά δικαστήρια έχουν απορρίψει δύο φορές την αίτηση.

Ο Γιλντιρίμ πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελλάδα τάχθηκε κατά της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου με 250 νεκρούς και περίπου 2.200 τραυματίες.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έθεσε ανοιχτά τη Δευτέρα το θέμα της παράδοσης των τούρκων στρατιωτικών κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα. Απαντώντας στην τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι το θέμα επαφίεται στην ελληνική δικαιοσύνη, και ότι η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις της και τη διάκριση των εξουσιών, ο κ. Γιλντιρίμ απάντησε: «και εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και τη διάκριση των εξουσιών, πιστεύουμε όμως ότι οι πραξικοπηματίες δεν θα κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Οι πραξικοπηματίες πρόσθεσε, πρέπει να επιστραφούν.

Κυπριακό

Ο κ. Γιλντιρίμ είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον έλληνα ομόλογό του συζητήθηκαν και οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι τόσο η Άγκυρα όσο και η Αθήνα, δύο από τις εγγυήτριες χώρες στο νησί, φαίνονται επιφυλακτικές στο να συμμετάσχουν στις συνομιλίες της Γενεύης.
«Υπάρχει αμφιβολία εάν οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν στην Ελβετία στις 28 Ιουνίου θα απαιτήσουν τη συμμετοχή των πρωθυπουργών εγγυητριών χωρών όπως η Ελλάδα και η Τουρκία» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο κ. Γιλντιρίμ πρόσθεσε ακόμα ότι οι ηγέτες του νησιού πρέπει να «συμφωνήσουν σε ορισμένα θέματα» προκειμένου να επιτύχουν μια συνολική λύση.
Bookmark and Share