Να διεκδικήσει ρόλο η Ελλάδα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Να διεκδικήσει ρόλο η Ελλάδα.

Τα σύνορά της Eλλάδς είναι και τα σύνορα της Ε.Ε. έναντι μιας ...τεράστιας μαύρης τρύπας που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μας. Είναι ώρα να «παίξουμε μπάλα».
Χρειάζεται όμως σοβαρότητα, τεχνοκρατική προετοιμασία και υψηλή πολιτική συμμαχιών.



  • Άρθρο του κ.Αλ.Παπαχελά


Μπορεί η στάση του Ντόναλντ Τραμπ να αφυπνίσει την Ευρώπη και να την αναγκάσει να πάρει στα σοβαρά τα θέματα ασφάλειας και άμυνας;
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει...προφανώς καταφέρει να σοκάρει τους Ευρωπαίους ηγέτες. Δεν αναφέρθηκε, εσκεμμένα, στο άρθρο 5 στην παρθενική του ομιλία στο ΝΑΤΟ. Και κάνει ό,τι μπορεί για να αμφισβητήσει συμμαχίες και κοινές αξίες που έχουν επιβιώσει τα τελευταία 70 χρόνια. Από την άλλη και η Ευρώπη κακόμαθε. Ανέθεσε την ασφάλειά της στις ΗΠΑ και περιορίσθηκε σε τομείς ήπιας δύναμης.

Τώρα έχει φτάσει η στιγμή της αλήθειας. Πρέπει όμως να γίνουν πολλά. Η διαδικασία που ακολουθεί η Ε.Ε. δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε θέματα που απαιτούν άμεσες και πρακτικές αποφάσεις. Οι συλλογικές και μακρόσυρτες διαβουλεύσεις που μπορεί να μπλοκαριστούν με το βέτο μιας χώρας είναι καλές για θέματα γεωργίας, όχι ασφάλειας και άμυνας. Θα χρειασθεί ένας πιο σφικτός πυρήνας ευρωπαϊκών χωρών. Για να γίνει όμως μία, μικρή έστω, υπερδύναμη η Ευρώπη, θα απαιτηθεί ένας κοινός αμυντικός σχεδιασμός. Είναι βλακώδες και αντιπαραγωγικό να υπάρχουν πολλοί τύποι αεροσκαφών, τανκς ή πολεμικών σκαφών στην Ευρώπη. Και στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας και της συλλογής πληροφοριών η Ευρώπη θα χρειασθεί να ενηλικιωθεί και, το κυριότερο, να δουλεύει σαν να πρόκειται για ένα κράτος.

Ολα αυτά συζητούνται τώρα στο Βερολίνο και στο Παρίσι. Η Γερμανία διστάζει, λόγω του παρελθόντος και των αναστολών της. Χρειάζεται τη Γαλλία σε αυτό το νέο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να παίξει ρόλο στο νέο σκηνικό. Οχι «κουτοπόνηρα», για να κερδίσει ένα μικρό αντάλλαγμα εδώ ή παραπέρα. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή απέναντι σε κάθε απειλή. Τα σύνορά της είναι και τα σύνορα της Ε.Ε. έναντι μιας τεράστιας μαύρης τρύπας που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μας. Είναι ώρα να «παίξουμε μπάλα». Χρειάζεται όμως σοβαρότητα, τεχνοκρατική προετοιμασία και υψηλή πολιτική συμμαχιών. Για να πάρουμε, θα πρέπει να συνεισφέρουμε. Ο τελικός στόχος ασφαλώς και θα είναι η προστασία των ελληνικών συνόρων ως ευρωπαϊκών. Για να φτάσουμε, όμως, εκεί θα πρέπει να διεκδικήσουμε και να εξασφαλίσουμε στρατηγικό ρόλο στον στενό πυρήνα της Ευρώπης.

Bookmark and Share