Παναμάς προς Αθήνα: Ξεχάστε τους φακέλους για φοροδιαφυγή με Έλληνες! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Παναμάς προς Αθήνα: Ξεχάστε τους φακέλους για φοροδιαφυγή με Έλληνες!

  • Oι Αρχές του Παναμά διαμηνύουν πως θα στείλουν στοιχεία μόνο αν εμπλέκονται Έλληνες σε υποθέσεις διαφθοράς καθώς η φοροδιαφυγή δεν διώκεται ως ποινικό αδίκημα στον Παναμά..



Εμπλοκή στην αποκάλυψη στοιχείων για τα αποκαλούμενα Panama Papers, εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες... οι αρχές του Παναμά διεμήνυσαν ήδη πως δεν πρόκειται να στείλουν φακέλους με ερευνώμενο αδίκημα την φοροδιαφυγή εκ μέρους Ελλήνων πολιτών και εταιριών.

Η εξέλιξη αυτή είναι μεν απογοητευτική για τις ελληνικές αρχές αλλά εν πολλοίς αναμενόμενη. Κι αυτό γιατί ήταν εξ αρχής γνωστό πως στον Παναμά δεν είναι ποινικό αδίκημα η φοροδιαφυγή. Δηλαδή δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη να τιμωρείται κάποιος αν φοροδιαφεύγει και ως εκ τούτο- είπαν οι αρχές του Παναμά- δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αιτήματα δικαστικής συνδρομής από την Ελλάδα, έστω κι αν αφορούν μεγάλα χρηματικά ποσά που αποδεδειγμένα είναι αφορολόγητα.

Αυτό δημιουργεί ένα "κακό" προηγούμενο στις έρευνες καθώς τα λεγόμενα Panama Papers, μπορεί να περιλαμβάνουν εκατοντάδες Έλληνες ή ελληνικών συμφερόντων εταιρείες και ιδρύματα, ωστόσο οι ελληνικές δικαστικές αρχές είναι πλέον δύσκολο βρουν τα στοιχεία για τυχόν δίωξή τους.

Το φαινόμενο δε είναι ανησυχητικό καθώς εκτιμάται πως υφίσταται φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ. Κι αυτό εδράζεται στο γεγονός ότι στη συγκεκριμένη λίστα φέρονται να φιγουράρουν από επιχειρηματίες και εκπροσώπους εταιρειών μέχρι τη σύζυγος καθηγητή ΤΕΙ, διευθύντρια φαρμακείου σε κρατικό νοσοκομείο, καθηγητή Οικονομικών σε ΑΕΙ, πρώην πρόεδρο νοσοκομείου στη Βόρεια Ελλάδα, συνιδιοκτήτη σε εταιρία παραγωγής ενδυμάτων, ιδιοκτήτη φροντιστηρίου, γιατροί, δικηγόροι κλπ.

Διαφθορά

Η συνάντηση που είχε πρόσφατα κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων στη Χάγη με τη γενική εισαγγελέα του Παναμά, εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα καθώς οι αρχές του Παναμά μπορεί να αρνούνται να δώσουν στοιχεία για φοροδιαφυγή που ζήτησε η ελληνική πλευρά πλην δεσμεύτηκαν για αποστολή φακέλων που αφορούν υποθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά μόνο στις περιπτώσεις ποινικών διώξεων για διαφθορά και ειδικότερα για δωροδοκίες κρατικών ή άλλων αξιωματούχων.
Του κ.Π.Στάθη


Bookmark and Share