Ανατινάχτηκε το εμβληματικό τέμενος αλ Νούρι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Ανατινάχτηκε το εμβληματικό τέμενος αλ Νούρι

  • Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής διέψευσε ότι βομβάρδισε την περιοχή όπου βρισκόταν το ιστορικό τέμενος αλ Νούρι στην παλιά πόλη της Μοσούλης (όπου το 2014 είχε ανακηρυχθεί η ίδρυση "χαλιφάτου" στη Συρία) κατηγορώντας το ίδιο το ΙΚ για την καταστροφή,
  • Η φωτογραφία από βίντεο του ιρακινού στρατού δείχνει ό,τι απέμεινε από το τέμενος

Το ΙΚ είχε κατηγορήσει νωρίτερα την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ότι... εξαπέλυσε επιθέσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ο μεσαιωνικός χώρος λατρείας και ο διάσημος μιναρές αλ Χάντμπα σε αυτήν την πόλη του βόρειου Ιράκ. «Δεν προκαλέσαμε κανένα πλήγμα στην περιοχή αυτή», δήλωσε ο συνταγματάρχης Τζον Ντόριαν, εκπρόσωπος του συνασπισμού, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

O αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Μάρτιν κατηγόρησε, σύμφωνα με το Reuters, τους τζιχαντιστές πως διέπραξαν έγκλημα εναντίον «του λαού της Μοσούλης και ολόκληρου του Ιράκ».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των ιρακινών δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη Μοσούλη είχε κατηγορήσει το ΙΚ ότι ανατίναξε το μνημείο.

Σε αυτό το ιστορικό τέμενος είχε κάνει τη μοναδική δημόσια εμφάνισή του ο ηγέτης του ΙΚ, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, το 2014, όταν ανακήρυξε την ίδρυση «χαλιφάτου» στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ που είχαν καταλάβει οι μαχητές του. Η έκρηξη προκλήθηκε καθώς οι στρατιωτικές μονάδες, που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών στην παλιά πόλη, έφθασαν σε απόσταση 50 μέτρων από το τέμενος, ανακοίνωσε ο στρατηγός Αμπντουλαμίρ Γιαράλα, επικεφαλής της επιχείρησης για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του ΙΚ από τη Μοσούλη.
Bookmark and Share