Αντιμέτωπες με το γρίφο του Brexit Βρυξέλλες και Γερμανία. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Αντιμέτωπες με το γρίφο του Brexit Βρυξέλλες και Γερμανία.

  • Αβεβαιότητα για την έγκαιρη έναρξη των διαπραγματεύσεων.


Η αντίδραση από ολόκληρη την ΕΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία..."χαρά" στις Βρυξέλλες μετά την καταστροφική όπως αποδείχθηκε κίνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May να προκυρήξει πρόωρες εκλογές.
Οι Βρυξέλλες ήθελαν να προκύψει μια ισχυρή βρετανική κυβέρνηση από τις κάλπες.
Ήθελαν μια σαφή γραμμή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Τώρα, η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί να διαπραγματευτεί με ένα πολύ πιο εύθραυστο πολιτικό σύστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
"Η αβεβαιότητα πάνω από την αβεβαιότητα" ανέφερε στο Sky News μια ανώτερη πηγή της ΕΕ.
Η ΕΕ επιθυμεί να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Είναι έτοιμη εδώ και μήνες και περιμένει το Ηνωμένο Βασίλειο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο τώρα υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες για το χρονοδιάγραμμα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Η ημερομηνία έναρξης για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit που είχαν καθοριστεί είτε για τις 19 ή 20 Ιουνίου του 2017, ήταν πρόταση της Κομισιόν υποθέτοντας ότι η κ. May θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά τις εκλογές και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν έτοιμο για τις διαπραγματεύσεις.
Η ΕΕ είναι τώρα πρόθυμη να αλλάξει την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Βέβαια όπως αναφέρει το Sky News tο πρόβλημα είναι η ημερομηνία λήξης των διαπραγματεύσεων.
Το άρθρο 50 είναι σαφές ότι υπάρχει ένα διετές παράθυρο για τις διαπραγματεύσεις εξόδου χώρας από την ΕΕ.
Αυτή η ημερομηνία λήξης τον Μάρτιο του 2019 μπορεί να μετατοπιστεί μόνο εάν και τα 27 κράτη μέλη συμφωνήσουν να το πράξουν.
Εάν η πολιτική βούληση υπάρχει και η ΕΕ χρειάζεται μια καλή συμφωνία όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο τότε θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να μεταθέσουν για αργότερα την ημερομηνία λήξης των διαπραγματεύσεωων.
Τώρα θα χρειαστεί να υπάρξουν έντονες και δύσκολες εσωτερικές διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό της Βρετανίας για να καθοριστεί πώς μπορούν να προχωρήσουν οι εξίσου έντονες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.
Η ΕΕ των 27 παραμένει έτοιμη και ενωμένη.
Στη Γερμανία, η καγκελάριος Angela Merkel είναι πολιτικά ισχυρή.
Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Macron πρόκειται να κερδίσει με μεγάλη διαφορά στις βουλευτικές εκλογές.
Τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις πρωτεύουσες της Ευρώπης δεν υπάρχει η αίσθηση ότι το αποτέλεσμα των Βρετανικών εκλόγών έκανε το Brexit λιγότερο πιθανό.
Γνωρίζουν ότι το διακύβευμα των εκλογών δεν ήταν το Brexit και ο σεισμός που προκάλεσε το δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016.
Αλλά σχεδόν ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου, κανείς στην Ευρώπη δεν είναι απολύτως σαφής σχετικά με το είδος του Brexit που θέλει η Βρετανία.
Πλέον στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των Βρετανικών εκλογών με την Thersa May αποδυναμωμένη αυξάνει τις πιθανότητες για μη επίτευξη συμφωνίας.

Οι αντιδράσεις της ΕΕ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στη Μεγάλη Βρετανία

Donald Tusk - Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Δεν ξέρουμε πότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Ξέρουμε πότε πρέπει να τελειώσουν.
Βάλτε τα δυνατά σας για να αποφύγετε την ''καθόλου συμφωνία'' ως αποτέλεσμα των ''μη διαπραγματεύσεων''» είπε χαρακτηριστικά.

Jean-Claude Juncker - Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


«Ελπίζω ότι η Βρετανία θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι έτοιμη να ξεκινήσει, ακόμα και αύριο το πρωί» είπε.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες τελούν σε αναμονή για το τι θα πράξει το Λονδίνο και πρόσθεσε: «Ελπίζω να μην έχουμε κι άλλη καθυστέρηση. Θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί το διαζύγιο και οι λεπτομέρειες της εξόδου της Βρετανίας και μετά θα πρέπει να σχεδιαστεί μια νέα αρχιτεκτονική για τς μελλοντικές σχέσεις της με την ΕΕ».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των Βρετανικών εκλογών δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τις οποίες η Επιτροπή αναμένει «απελπισμένα» να ξεκινήσουν.
Ερωτηθείς αν σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκινήσουν στην ώρα τους θα δοθεί παράταση της διετίας για την ολοκλήρωσή τους, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ απάντησε: «Πρώτα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και μετά να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα».

Michel Barnier, κύριος διαπραγματευτής της Brexit της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


Αβεβαιότητα σχετικά με το εάν οι διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit θα μπορέσουν να αρχίσουν στην ώρα τους μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στη χώρα εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ.
Μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ο Έτινγκερ τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μπορούν να ξεκινήσουν στην ώρα τους, δηλαδή στις 19 Ιουνίου. Πρόσθεσε δε πως αδύναμος διαπραγματευτικά εταίρος από την πλευρά της Βρετανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακό αποτέλεσμα.
Bookmark and Share