Financial Times: H πΓΔΜ σκέφτεται να αλλαγές στο όνομα για να κατευνάσει την Ελλάδα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Financial Times: H πΓΔΜ σκέφτεται να αλλαγές στο όνομα για να κατευνάσει την Ελλάδα.

  • Η FYROM προσφέρεται να αλλάξει (προσωρινά;) το όνομά της για να μπει στο ΝΑΤΟ, γράφουν σήμερα οι Financial Times - σε ένα από τα βασικά τους θέματα. 
  • Η ονομασία  "Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας" αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η διπλωματική αυτή κίνηση φαίνεται πώς γίνεται για να... ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει η Ελλάδα, αντιδρώντας στην αλυτρωτική προπαγάνδα και οικειοποίηση συμβόλων από τη γείτονα χώρα.

Τα Σκόπια σκέφτονται να κάνουν μια κίνηση να αλλάξει το όνομά της σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την Ελλάδα και να μπει στο ΝΑΤΟ, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Η συμμετοχή στη βορειοατλαντική συμμαχία ενδεχομένως να ηρεμήσει την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων ύστερα από μήνες πολιτικής έντασης. Ο νέος ΥΠΕΞ Νικόλα Ντιμιτρόφ είπε πως την Τετάρτη θα επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τη γειτονική χώρα ύστερα από το βέτο που έθεσε η Αθήνα έναντι της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, το 2008. “Θα ζητήσω από την Ελλάδα να σκεφθεί σοβαρά τι είδους γείτονες θέλει – θέλει μια σταθερή, φιλική χώρα που προσφέρει πλέον ελπίδες για δημοκρατία και δικαιοσύνη;” δήλωσε σε συνέντευξή του. “Εάν είμαστε μια καλή γειτονιά, τότε ελπίζω οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα συνειδητοποιήσουν αυτή την ιστορική ευκαιρία”.

Ο κ. Ντιμιτρόφ είπε πως κάθε νέα ονομασία θα πρέπει να εγκριθεί από ένα δημοψήφισμα με την κυβέρνησή του να επιδιώκει πρώτα συναίνεση και από άλλα κόμματα προτού το θέμα τεθεί σε ψηφοφορία. “Τα Βαλκάνια δεν είναι ένας χαρούμενος τόπος. Σε αρκετά μέρη ο κόσμος αισθάνεται ότι υπάρχει ευκαιρία να αλλάξει το καθεστώς που προέκυψε μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία”, κατέληξε ο Ντιμιτρόφ.

Ως παράδειγμα στη εφημερίδα πάντως αναφέρεται το όνομα "Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας" που είχε προταθεί παλιότερα απ΄τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς αλλά είχε απορριφθεί σχεδόν άμεσα..
Bookmark and Share