Ιράν: Δεκατρείς οι νεκροί από τις επιθέσεις του ISIS - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Ιράν: Δεκατρείς οι νεκροί από τις επιθέσεις του ISIS

  • Νεκροί και οι τέσσερις δράστες στο Κοινοβούλιο - όλοι Ιρανοί

Δεκατρία άτομα σκοτώθηκαν την Τετάρτη και άλλα 43 τραυματίστηκαν από μπαράζ επιθέσεων στην Τεχεράνη, για τις οποίες .. ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος. Στο στόχαστρο μπήκαν η Βουλή, το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί και ένας σταθμός του μετρό.

Οι δράστες των επιθέσεων ήταν Ιρανοί, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο βουλευτής Ελίας Χαζράτι δήλωσε στο PressTV ότι οι δράστες που εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο έφεραν καλάσνικοφ και ένα πιστόλι. Ένας από τους ενόπλους πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε επάνω του.

Το περιστατικό έλαβε τέλος και οι έξι δράστες των επιθέσεων είναι νεκροί. Οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν ελέγχους στο κτίριο για βόμβες.

Σχεδόν 40 οι τραυματίες.


Την ευθύνη για τη διπλή επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σε μία πρωτοφανή επίθεση στο Ιράν.

Η πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από δύο άτομα, επιτέθηκε στο μαυσωλείο του Χομεϊνί. Ο ένας από τους δράστες πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στους κήπους του μαυσωλείου ενώ ο δεύτερος σκοτώθηκε από τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το υπουργείο.

Μέσα σε λίγα λεπτά, άλλοι τέσσερις ένοπλοι επιτέθηκαν στο Κοινοβούλιο, μπήκαν μέσα και άνοιξαν πυρ. Ο ένας από αυτούς ανατινάχθηκε ενώ οι άλλοι τρεις σκοτώθηκαν από αστυνομικούς. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Χοσεΐν Ζολφαγκαρί, ήταν μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες.

Ούτε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ούτε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με αυτές τις επιθέσεις.

Γύρω από το Κοινοβούλιο και το μαυσωλείο, που απέχουν μεταξύ τους περίπου 20 χιλιόμετρα, έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Παραμένουν επίσης κλειστοί οι σταθμοί του μετρό της πρωτεύουσας.

Οι δράστες εξαπέλυσαν σχεδόν ταυτόχρονα τις δύο επιθέσεις τους που διήρκησαν αρκετές ώρες, ωστόσο «οι δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο της κατάστασης», διαβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν στην Τεχεράνη, έγινε σήμερα γνωστό από τον αρχηγό της αστυνομίας.

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Τεχεράνη.

«Αυτή η τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ (Ντόναλντ Τραμπ) και των (Σαουδαράβων) οπισθοδρομικών ηγετών που στηρίζουν τους τρομοκράτες. Το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη αποδεικνύει ότι εμπλέκονταν σε αυτή τη βίαιη επίθεση» αναφέρεται στην ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι επιθέσεις αυτές ήταν οι πρώτες που εξαπέλυσε η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση στο σιιτικό Ιράν.
Bookmark and Share