Kαταγούνται όλες οι φοροαπαλλαγές ...εκτός από τις δωρεές σε κόμματα και βουλευτές! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Kαταγούνται όλες οι φοροαπαλλαγές ...εκτός από τις δωρεές σε κόμματα και βουλευτές!

  • Αλγεινή εντύπωση προκαλεί στην ελληνική κοινωνία η μοναδική έκπτωση φόρου που φαίνεται ότι επέζησε μετά τις νέες καταργήσεις φορολογικών απαλλαγών στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση και αφορά στην έκπτωση φόρου για δωρεές χρημάτων σε βουλευτές και πολιτικά κόμματα.

Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Μπορεί να κόπηκαν τα πάντα όσοι όμως... εμβάσουν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του βουλευτή της περιφέρειάς τους, θα έχουν έκπτωση φόρου ίση με το 10% του ποσού της δαπάνης.

Με τον τελευταίο μνημονιακό νόμο, η έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες, καταργήθηκε αναδρομικά που σημαίνει ότι οι αποδείξεις από γιατρούς που εκδόθηκαν από τις αρχές του χρόνου δεν εξασφαλίζουν καμία απολύτως έκπτωση.

Από την άλλη, η έκπτωση φόρου για τις δωρεές σε βουλευτές και κόμματα παραμένει ενεργή. Η διάταξη που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο είναι σαφής: «Το ποσόν της ιδιωτικής χρηματοδότησης που δίδεται στους δικαιούχους χρηματοδότησης (σ.σ πολιτικά κόμματα, βουλευτές κλπ) εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του χρηματοδότη σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 19 του ν. 4172/2013».

Το τι σημαίνει αυτό είναι προφανές: αν κάνεις εγχείρηση ανοικτής καρδιάς ξοδεύοντας τα πάντα για να επιβιώσεις, δεν δικαιούσαι έκπτωση φόρου. Αν όμως δωρίσεις ένα σεβαστό ποσό στον πολιτευτή της επιλογής σου, όλο και κάτι θα μείνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω προκλητική έκπτωση φόρου είναι διακομματική, αφού θεσπίστηκε με τον νόμο του 2014 για τη χρηματοδότηση των κομμάτων που ψηφίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας ενώ και η σημερινή κυβέρνηση όμως δεν φαίνεται να τολμά να καταργήσει τη συγκεκριμένη διάταξη.

Τουλάχιστον, από τον τρόπο που είναι διατυπωμένη η διάταξη, μάλλον αποκαθίσταται ένας χειρότερος παραλογισμός: το γεγονός ότι η δωρεά προς τον βουλευτή είχε μέχρι τώρα πολύ καλύτερη μεταχείριση από τη δωρεά σε νοσοκομεία, ιδρύματα κλπ.

Τι έλεγε μέχρι τώρα ο νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων; «Το ποσόν της ιδιωτικής χρηματοδότησης που δίδεται στους δικαιούχους χρηματοδότησης εκπίπτει ολόκληρο από το φορολογητέο εισόδημα του χρηματοδότη».

Αυτό σήμαινε ότι η έκπτωση φόρου μπορούσε να φτάσει μέχρι και στο 45% του συνολικού ποσού της δωρεάς.

Με τη νέα διατύπωση της διάταξης, από τη στιγμή που η δωρεά προς τους βουλευτές συνδέεται με τη φορολογική νομοθεσία, θα ισχύει και για τις συγκεκριμένες δωρεές ότι και για τις υπόλοιπες: Το ποσό του φόρου μειώνεται κατά 10% επί των ποσών δωρεών, εφόσον οι δωρεές υπερβαίνουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους το ποσό των 100 ευρώ.

Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό 5% του φορολογητέου εισοδήματος.

Bookmark and Share