Ένταξη στο NATO επιδιώκουν τα Σκόπια... αλλά με την ονομασία ΠΓΔΜ! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Ένταξη στο NATO επιδιώκουν τα Σκόπια... αλλά με την ονομασία ΠΓΔΜ!

  • Οι FT αρχικά μετέδωσαν ότι ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ δήλωσε πως εξετάζεται η αλλαγή της ονομασίας, όμως στη συνέχεια το δημοσίευμα τροποποιήθηκε.
  • Η νέα κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευθεί το διεθνές κλίμα ανακούφισης για την εκτόνωση της πολιτικής έντασης στο εσωτερικό της.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το νεότερο δημοσίευμα των FT ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Nikola Dimitrov, υπογράμμισε ότι η...γειτονική χώρα θα προσπαθήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κάνοντας χρήση του προσωρινού ονόματος FYROM. Σύμφωνα με αναλυτές ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα άνοιγε την πόρτα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και με την ΕΕ.

Πρακτικά, η νέα κυβέρνηση του Zoran Zaev μέσω της συγκεκριμένης πρότασης επιχειρεί να παρακάμψει την Ελλάδα ζητώντας να ενταχθεί η χώρα του στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό όνομα FYROM και να αρχίσουν με το ίδιο όνομα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ενώ το θέμα του ονόματος θα παραπεμφθεί στο τέλος της πολύχρονης αυτής διαδικασίας.
Mε λίγα λόγια το σκεπτικό είναι "ας μπούμε τώρα ως πΓΔΜ και μετά βλέπουμε".. Η μπανανόφλουδα ήδη έχει τοποθετηθεί περιμένοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να την πατήσει..

Η εικόνα κινητικότητας στο Σκοπιανό ήταν αναμενόμενη μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Zoran Zaev ο οποίος βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Federica Mogherini και τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Johannes Hahn, ενώ την Τετάρτη έρχεται στην Αθήνα ο υπουργός εξωτερικών Nikola Dimitrov για συνομιλίες με τον Νίκο Κοτζιά.

Η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων επιχειρεί να εκμεταλλευθεί το κλίμα ανακούφισης που υπάρχει διεθνώς για την εκτόνωση της πολιτικής έντασης και ζητά την προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας με ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΝΑΤΟ, διαμηνύθηκε στα Σκόπια ότι η πόρτα είναι ανοιχτή, στο πλαίσιο όμως που έχει τεθεί από το Βουκουρέστι, δηλαδή μετά την επίλυση της διαφοράς για το όνομα.

Είναι ενδιαφέρον πάντως ότι ενώ το πρώτο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των FT έκανε λόγο για αλλαγή της ονομασίας της χώρας, το νεότερο αναφέρει ξεκάθαρα ότι τα Σκόπια θα ζητήσουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, ως ΠΓΔΜ. Μάλιστα στο νεότερο δημοσίευμα ο Nikola Dimitrov φέρεται να έχει δηλώσει ότι είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε πρόταση σχετικά με την ονομασία ωστόσο επισήμανε ότι κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα την επόμενη Τετάρτη θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών.

Πάντως οι FT κάνουν ξεκάθαρη αναφορά στην ονομασία Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας (Upper Republic of Macedonia), που σύμφωνα με τους FT έχει έρθει στην επιφάνεια κατά το παρελθόν.
Bookmark and Share