Pew Global: Το 76% των ελλήνων κρίνουν αρνητικά την Γερμανία, οι ευρωπαίοι θετικά με 71% - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Pew Global: Το 76% των ελλήνων κρίνουν αρνητικά την Γερμανία, οι ευρωπαίοι θετικά με 71%


  • Το 76% των ελλήνων κρίνουν ως αρνητικό τον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη αναφέρει σε ειδική έρευνα – δημοσκόπηση η Pew Global του διεθνούς ερευνητικού κέντρου. 
  • Αναλυτικοί πίνακες



Περίπου το 71% των ευρωπαίων εκτός... Γερμανίας βλέπουν τη χώρα αυτή ευνοϊκά και περίπου το 50% διάκεινται θετικά στην Merkel.
Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Γερμανία έχει πάρα πολύ μεγάλη επιρροή όταν πρόκειται για λήψη αποφάσεων στην ΕΕ.
Οι μεγάλες πλειοψηφίες σε 7 από τα 9 κράτη μέλη της ΕΕ που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν θετική την στάση της Γερμανίας.
Η Ολλανδία και η Σουηδία θεωρούνται μακράν οι πιο φιλικές χώρες προς την Γερμανία καθώς 9 στους 10 πολίτες των χωρών αυτών είναι θετικοί προς την Γερμανία.
Το 43% των Ιταλών έχει αρνητική γνώμη αλλά το 52% θετική.
Ωστόσο, η Ελλάδα φιλοξενεί έντονα αντι-γερμανικά συναίσθημα.
Η Ελλάδα είναι αρκετά χρόνια σε προγράμματα λιτότητας που επιβάλλει η ΕΕ και υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Merkel. Περίπου το 76% των Ελλήνων έχουν δυσμενή άποψη για τη Γερμανία, ενώ το 44% των ελλήνων δηλώνει πως έχει μια πολύ δυσμενή άποψη.
Από την παγκόσμια οικονομική κρίση, η στάση των πολιτών απέναντι στη Γερμανία έχει αλλάξει προς το χειρότερο στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.
Μεταξύ 2007 και 2017, οι δυσμενείς απόψεις για την Γερμανία αυξήθηκαν κατά 27 ποσοστιαίες μονάδες στην Ιταλία, 8 μονάδες στη Γαλλία και 7 μονάδες στην Ισπανία.
Η εμπιστοσύνη στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υποθέσεων από την καγκελάριο Angela Merkel ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα του ερευνητικού κέντρου Pew Global.
Στο ένα άκρο, οι συντριπτικές πλειοψηφίες των Κάτω Χωρών, της Σουηδίας και της Γαλλίας εμπιστεύονται τη Merkel ώστε να κάνει το σωστό στην παγκόσμια σκηνή.
Στην πραγματικότητα, οι ολλανδοί και σουηδοί πολίτες με ποσοστό 89% έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη Merkel από ότι οι Γερμανοί 81%.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, οι Ιταλοί, οι Ούγγροι και οι Έλληνες τείνουν να μην έχουν εμπιστοσύνη στη Merkel.
Οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα σκεπτικοί για την ηγεσία της Merkel, με πάνω από 8 στους 10 έλληνες να υποστηρίζουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι θα κάνει το σωστό για τα παγκόσμια προβλήματα.
Παρά τις μικτές κριτικές, η συνολική εμπιστοσύνη στη Merkel βρίσκεται στην ανοδική πορεία της Ευρώπης.
Σε σύγκριση με το 2016, η πίστη στη Merkel έχει αυξηθεί σε έξι από εννέα ευρωπαϊκά έθνη.
Οι αξιολογήσεις της Merkel αυξήθηκαν κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες στην Πολωνία, 12 μονάδες στην Ισπανία, 9 μονάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο, 8 μονάδες στη Γαλλία και την Ουγγαρία και 6 μονάδες στις Κάτω Χώρες.
Αν και η Merkel είναι κεντροδεξιά στον πολιτικό της προσανατολισμό, σε αρκετές χώρες που ερωτήθηκαν, οι άνθρωποι που ταυτίζονται με την αριστερά υποστηρίζουν την Merkel.

Στην Πολωνία, μόνο το 39% των ανθρώπων που δηλώνουν δεξιοί εκφράζουν εμπιστοσύνη στη Merkel, σε σύγκριση με το 63% των ανθρώπων που δηλώνουν αριστεροί.
Ένα παρόμοιο μεγάλο ιδεολογικό χάσμα υπάρχει στην Ουγγαρία (23 ποσοστιαίες μονάδες) ενώ μικρότερες είναι οι διαφορές στην Ιταλία (13 μονάδες), το Ηνωμένο Βασίλειο (11 μονάδες) και οι Κάτω Χώρες (6 μονάδες).
Ακόμη και στη Γερμανία, η Merkel παίρνει υψηλότερα ποσοστά για την ικανότητά της να χειρίζεται τις διεθνείς υποθέσεις από όσους βρίσκονται στα αριστερά (86%) από ότι στα δεξιά (75%).
Στη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όσοι εκφράζουν περιφρόνηση για τα ακροδεξιά κόμματα στις χώρες τους, είναι πιο πιθανό να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους στη Merkel από εκείνους που έχουν ευνοϊκή γνώμη γι 'αυτά τα κόμματα.
Όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, η επικρατούσα άποψη σε πέντε από τα εννέα ευρωπαϊκά κράτη είναι ότι η Γερμανία έχει πάρα πολύ επιρροή.

Αυτή η άποψη είναι πιο κοινή στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.
Περισσότεροι από τους μισούς στην Πολωνία και μια πλειονότητα στην Ουγγαρία συμφωνούν ότι η Γερμανία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της ΕΕ.
Η επικρατούσα άποψη στη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία είναι ότι η Γερμανία έχει το δικαίωμα επιρροής.
Η άποψη αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία, όπου σχεδόν τα τρία τέταρτα των πολιτών (72%) δηλώνουν ότι η Γερμανία διαθέτει επαρκή ισχύ στην ΕΕ.
Bookmark and Share