Politico: Γιατί η Ελλάδα είναι de facto αποικία της Γερμανίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Politico: Γιατί η Ελλάδα είναι de facto αποικία της Γερμανίας

  • Με ειρωνική διάθεση σχολιάζει το Politico τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται πάνω από τα τηλέφωνα, όπως ανέφερε προσφάτως και ο Wolfgang Schaeuble.

«Καημένε Αλέξη»(!), αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο στην εισαγωγή του και συμπληρώνει:«Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες αυτές έχουν κερδίσει περισσότερο χλεύη αντί για σεβασμό – ειδικά στη Γερμανία».

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι ο έλληνας πρωθυποργός συνεχίζει να τηλεφωνεί διαρκώς και η καγκελάριος του λέει ξανά και ξανά: «Αλέξη, αυτό το θέμα είναι για τους υπουργούς Οικονομικών».

Κανένας σοβαρός οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ξεφύγει από το βάρος του χρέους χωρίς σημαντική ελάφρυνση από τους δανειστές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πεισθεί η Γερμανία, η χώρα που η Ελλάδα χρωστά τα περισσότερα, αναφέρεται.

«Στο μεγαλύτερο μέρος της κρίσης, η Ελλάδα ήταν όμηρος της εγχώριας πολιτικής της. Τώρα, είναι όμηρος της Γερμανίας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το Politico τονιζοντας ότι το Βερολίνο έχει αντιταχθεί σε ό,τι σχετίζεται με την ελάφρυνση του χρέους.

«Με τις γενικές εκλογές της Γερμανίας να πρόκειται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, η Merkel και ο Schaeuble είναι απίθανο να “μαλακώσουν” στη στάση τους σύντομα. Τα ελληνικά προγράμματα παραμένουν τοξικά σε πολιτικό επίπεδο στη Γερμανία και η όποια συμφωνία σχετικά με την ελάφρυνση χρέους θα θεωρηθεί σε εγχώριο επίπεδο ως παραδοχή ότι η προσπάθεια διάσωσης απέτυχε, εις βάρος των Γερμανών φορολογούμενων».

«Δυστυχώς για τον Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος έχει ελάχιστα να πει για το θέμα. Ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο θέλει τώρα ελάφρυνση χρέους είναι ότι θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Αυτό θα συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ελλάδα». Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα όσο το χρέος θεωρείται μη βιώσιμο, σημειώνεται.

Ο κ. Τσίπρας, αν και ακόμη προσπαθεί να αντισταθεί σε μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα και να παραπέμψει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, είναι απίθανο τελικά να κάνει κάποια διαφορά, σημειώνει το άρθρο, καθώς «η Ευρώπη σταμάτησε να ακούει την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό».

«Η Ελλάδα είναι μία de facto αποικία», δήλωσε στο Politico ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Witold Waszczykowski εξηγώντας την απροθυμία της δικής του χώρας να μπει στο ευρώ. «Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε το σενάριο».

Αν και οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν θα το παραδεχθούν δημόσια, το να τιμωρούν την Ελλάδα ως παραδειγματισμό ήταν πάντα μέρος του σχεδίου τους, υπογραμμίζει το Politico, το οποίο καταλήγει αναφέροντας πως ο έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να υπακούσει στις επιθυμίες των «αποικιακών» κυρίων του.
Bookmark and Share