Επικοινωνιακά τρικ ...χωρίς χρέος και χωρίς QE από το Eurogroup για την Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Επικοινωνιακά τρικ ...χωρίς χρέος και χωρίς QE από το Eurogroup για την Ελλάδα

  • Επικοινωνιακό κλίμα και κυρίως τρικ χωρίς ουσία ήταν τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup  που επικεντρώθηκε στα φλέγοντα ελληνικά ζητήματα.
  • Η Ελλάδα έχασε όλα τα ουσιώδη θέματα και η εξέλιξη αυτή είναι μείζονος σημασίας.


Τι έχασε η Ελλάδα;
1)... Επίσημα πλέον το ελληνικό χρέος δεν θα διευθετηθεί το 2017 αλλά στο τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

2)Η επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα είναι από 0 χρόνια έως 15 χρόνια, η αναφορά αυτή επιτρέπει όλες τις ερμηνείες αλλά η σκόπιμη αναφορά για 0 χρόνια επιμήκυνση υποδηλώνει την πραγματική διάθεση των βασικών πιστωτών της Ελλάδος.

3)Θα επιχειρηθεί τους επόμενους μήνες μια εξειδίκευση των μέτρων για το ελληνικό χρέος, ωστόσο η Lagarde του ΔΝΤ τόνισε ότι η τελική DSA η έκθεση βιωσιμότητας θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του προγράμματος δηλαδή το καλοκαίρι του 2018.

4)Τα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα αποφασιστεί εάν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος δηλαδή δεν υπάρχει δέσμευση για τα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

5)Η Ελλάδα για τους επόμενους μήνες δεν παίρνει QE δεν παίρνει ποσοτική χαλάρωση.
Ακόμη και με εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος, ακόμη και εάν τα μέτρα για το χρέος παρουσιαστούν π.χ. στο Eurogroup 6 Νοεμβρίου δεν διασφαλίζουν θετική έκθεση βιωσιμότητας.
Η ΕΚΤ με βάση πηγές τονίζουν ότι η απόφαση του Eurogroup είναι ένα πρώτο βήμα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι στο τέλος του προγράμματος δηλαδή το 2018 θα εκπονηθεί έκθεση βιωσιμότητας DSA η οποία θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων για το ελληνικό χρέος, θα αξιολογηθεί δηλαδή εάν όντως καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Αυτό αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει "ξεκάθαρη" αναφορά περί βιωσιμότητας νωρίτερα.

6)Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με την ρήτρα της Συμφωνίας Επί της Αρχής δηλαδή θα παραμείνει σε αναμονή για 14 μήνες.
Δυνητικά το ΔΝΤ θα μπορούσε να δανείσει την Ελλάδα με 1,8 δισεκ. αλλά όπως τόνισε η Lagarde του ΔΝΤ μάλλον δεν θα χρησιμοποιηθεί.

7)Τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και από το 2013 έως το 2060 πρωτογενή πλεονάσματα περίπου στο 2% δεν είναι τίποτε άλλο από την πρόταση του ESM για την Ελλάδα που είχε υποβληθεί στο παρελθόν.
Δεν είναι καινούργια πρόταση.

Τι πήρε η Ελλάδα;

Η Ελλάδα από το Eurogroup στις 15 Ιουνίου πήρε
Α)Την δόση των 8,5 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,7 δισεκ. θα εκταμιευθούν αρχές Ιουλίου 2017 για να αποπληρωθούν υποχρεώσεις.

Β)Η ρευστότητα του ελληνικού προϋπολογισμού θα βελτιωθεί

Γ)Διασφαλίζεται ότι τα ομόλογα π.χ. του Ιουλίου 2017 θα αποπληρωθούν οπότε δεν ενέχουν κανένα ρίσκο.

Δ)Η γενικόλογη αναφορά για το χρέος είναι μεν φιάσκο αλλά θα συντηρήσει την αγορά χρηματιστήριο και ομόλογα το επόμενο διάστημα.

Ε)Υπήρχε αναφορά ότι τις επόμενες εβδομάδες θα επιχειρηθεί εξιδείκευση των μέτρων για το ελληνικό χρέος αλλά δεν παρουσιάστηκε χρονοδιάγραμμα προφανώς δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2017 τις γερμανικές εκλογές.

Στ)Η Γαλλική πρόταση που συνδέει την ανάπτυξη με την πορεία εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους ουσιαστικά έγινε αποδεκτή αλλά προφανώς δεν μπορεί αν ενεργοποιηθεί σε αυτή την φάση αλλά μετά το πέρας του προγράμματος.
Bookmark and Share