Rabobank: Το Eurogroup απλά έδωσε ένα... "καρότο" στην Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Rabobank: Το Eurogroup απλά έδωσε ένα... "καρότο" στην Ελλάδα

  • "Δεν υπήρχε πραγματικά μια ισχυρή δέσμευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους δανειστές".

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και το ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με τον τρόπο που... προστάζει η παράδοση, δηλαδή στο παρά '5 και με σκοπό να κρατήσουν προς το παρόν όλους ικανοποιημένους, όπως σημειώνει η Rabobank σε νέο της note προς τους πελάτες της.

Όπως επισημαίνει, η συμφωνία περιλαμβάνει εκταμιεύσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ, έτσι ώστε η Ελλάδα να καλύψει το χρέος που λήγει σύντομα. Το ΔΝΤ τεχνικά παραμένει στο πρόγραμμα με στόχο να υπάρξει κάποια απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, αν και ούτε οι Ευρωπαίου αλλά ούτε και το Ταμείο δεν έκαναν κάτι στην πραγματικότητα για το ζήτημα αυτό.

Η Rabobank τονίζει πως τελικά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να δηλώσουν ότι" είναι έτοιμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τις προθεσμίες λήξης και χάριτος των δανείων τους για ένα διάστημα 0 έως 15 ετών "το 2018. Με λίγα λόγια, ουσιαστικά συμφώνησαν να κλωτσήσουν το τενεκεδάκι μέχρι μετά το τέλος των εκλογών στη Γερμανία, καθώς στο Βερολίνο η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους παραμένει ένα οδυνηρό πολιτικά θέμα.

Έτσι δεν υπήρχε πραγματικά μια ισχυρή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά μάλλον ένα... καρότο για την Ελλάδα - και ίσως ένας τρόπος για να δικαιολογηθεί η συμφωνία και στους Γερμανούς ψηφοφόρους. Ο Σόιμπλε δήλωσε ήδη ότι "η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ληφθεί υπόψη μόνο μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος".

Ωστόσο το ΔΝΤ διατηρεί το καρότο μακριά από τα χέρια της Ευρώπης προς το παρόν. Το Ταμείο ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με βάση την συμφωνία αυτή και συνεπώς δεν θα συνεισφέρει ούτε ένα σεντ μέχρι να συμφωνηθεί κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους, καταλήγει η Rabobank.
Ελευθερία Κούρταλη
Bookmark and Share