Ρεκόρ 24.059 κατασχέσεων έκανε η Εφορία τον Μάιο! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Ρεκόρ 24.059 κατασχέσεων έκανε η Εφορία τον Μάιο!

  • Έσπασαν το «φράγμα» των 95 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

«Φωτιά» έχουν πάρει οι κατασχέσεις από την Εφορία αλλά, παρόλα αυτά, τα... ληξιπρόθεσμα χρέη από απλήρωτους φόρους και πρόστιμα αντί να μειώνονται συνεχίζουν να αυξάνονται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ) τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, αυτά δηλαδή που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, άγγιξαν τα 4,75 δις. ευρώ στο τέλος Μαΐου ενώ η εικόνα αναμένεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες με τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους.
Οι φόροι που θα μείνουν απλήρωτοι φέτος στην εφορία εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσουν τα 12 -13 δις. ευρώ.
Όσο αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορολογούμενων τόσο η κυβέρνηση πατάει το γκάζι των κατασχέσεων.
Από τις αρχές τους έτους έχουν πραγματοποιηθεί 91.104 κατασχέσεις εκ των οποίων οι 24.059 μόνο τον Μάιο 2017.
Οι οφειλέτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις έφθασαν ήδη τους 930.160 ενώ με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης απειλούνται 1.619.875 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Μέσω του μπαράζ των κατασχέσεων αλλά και των ρυθμίσεων που «τρέχουν» η ΑΑΔΕ κατάφερε στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου να εισπράξει 1,340 δισ. ευρώ από τα παλαιά χρέη και ακόμη 629 εκατ. ευρώ από τις νέες οφειλές.
Ο στόχος που έχει τεθεί φέτος είναι η είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ μόνο από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά με το ρυθμό των κατασχέσεων και των αναγκαστικών μέτρων που επιβάλλονται εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα εισπραχθούν περισσότερα από 4 -5 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τους πρώτους πέντε μήνες του έτους:

- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλαιές και νέες) ανέρχονται συνολικά σε 95,186 δις. ευρώ. Από το ποσό αυτό 90,43 δισ. ευρώ αφορούν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν προ το 2017, ενώ 4,748 δις. ευρώ δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Μαίου.

- Χρέη στην εφορία έχουν 3.881.795 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

- Κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και σε άλλα εισοδήματα επιβλήθηκαν σε 930.160 οφειλέτες. Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 91.104 κατασχέσεις.

- Με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης απειλούνται 1.619.875 οφειλέτες.

Αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κινδυνεύουν να βρεθούν 691 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους να οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 1,250 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.
Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.
Bookmark and Share