Η Ελλάδα 6η χώρα στην κακοποίηση ηλικιωμένων. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Η Ελλάδα 6η χώρα στην κακοποίηση ηλικιωμένων.

  • Τα δεδομένα για την κακοποίηση των ηλικιωμένων στη χώρα μας είναι πάντως ελάχιστα. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι το φαινόμενο δεν είναι αμελητέο και συχνά οι βλάβες που προκαλούνται απειλούν την υγεία -σωματική και ψυχική- των ηλικιωμένων.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα προέρχονται από τη μελέτη... ABUEL, που διενεργήθηκε το 2009 και συγκέντρωσε στοιχεία σε επτά χώρες μέλη της EE -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- σε δείγμα 4.467 ηλικιωμένων ατόμων που ζούσαν στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, γυναίκες και άτομα που ζουν στο πλαίσιο εκτεταμένης οικογένειας και απολαμβάνουν υψηλά επίπεδα κοινωνικής υποστήριξης έχουν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης ή σωματικά ενοχλήματα.
Αντίθετα, χαμηλά επίπεδα κοινωνικής υποστήριξης συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα κακοποίησης.

Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης αναφέρεται ότι η ψυχολογική κακοποίηση ήταν η συχνότερη και ακολουθούσε η οικονομική εκμετάλλευση, ενώ η σωματική κακοποίηση ήταν λιγότερο συχνή.

Η Ελλάδα ήταν 6η στη συχνότητα εμφάνισης ψυχολογικής κακοποίησης, μεταξύ των επτά χωρών που μετείχαν στην έρευνα, 3η στη συχνότητα εμφάνισης σωματικής κακοποίησης, 3η στη συχνότητα εμφάνισης οικονομικής εκμετάλλευσης και 1η στη συχνότητα εμφάνισης σεξουαλικής κακοποίησης, η οποία όμως ήταν και η λιγότερο συχνή μορφή κακοποίησης που αναφέρθηκε.
Επίσης στην Ελλάδα, η συχνότητα εμφάνισης της κακοποίησης ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες σε όλες τις μορφές της.

Από τα στοιχεία αυτά σύμφωνα με τον κ. Καραϊτιανό,προέδρου της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, φαίνεται πως δεν μπορούμε να έχουμε μια ακριβή εικόνα για το τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας, που διανύει τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής και ηθικής κρίσης. Επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν την εμπλοκή και άλλων μελών της οικογένειας στην κακοποίηση των ηλικιωμένων.
Όπως είπε ο γιατρός μιλώντας στη "Ναυτεμπορική", η κακοποίηση των ηλικιωμένων μπορεί να συμβεί μια φορά ή να επαναλαμβάνεται, ενώ περιλαμβάνει και την έλλειψη κατάλληλης δράσης σε περίπτωση κακοποίησης.

Μπορεί να συμβαίνει στο πλαίσιο μιας σχέσης εμπιστοσύνης και να προκαλεί σωματική βλάβη ή άγχος στο ηλικιωμένο άτομο, ή ακόμα μπορεί να είναι σωματική, αλλά συχνότερα είναι συναισθηματική και περιλαμβάνει την εγκατάλειψη από τους φροντιστές, την οικονομική εκμετάλλευση, αλλά και την εκμετάλλευση των ηλικιωμένων από τους παρέχοντες φροντίδα υγείας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Γηριατρική Εταιρεία, η πρόληψη της κακοποίησης πρέπει να αποτελεί σκοπό και στόχο της πολιτικής των αρμόδιων φορέων. Για να γίνει πράξη απαιτούνται νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά και καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών υγείας ώστε να εντοπίζονται και να καταγράφονται εγκαίρως περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων.
Bookmark and Share