Για ανταρτοπόλεμο προετοιμάζονται οι τζιχαντιστές στη Μοσούλη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Για ανταρτοπόλεμο προετοιμάζονται οι τζιχαντιστές στη Μοσούλη

  • Παράλληλα, οι ιρακινές δυνάμεις συνεχίζουν τις νίκες τους γύρω από την πόλη.

Έτοιμοι για έναν νέο αγώνα στο Ιράκ φαίνεται πως είναι οι τζιχαντιστές στη Μοσούλη οι οποίοι λίγο καιρό μετά την ανακατάληψη της... πόλης από τις ιρακινές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει να ανασυνθέτουν τις δυνάμεις τους, βάζοντας προς το παρόν στην άκρη το όνειρο για ένα σύγχρονο χαλιφάτο.

Οι μυστικές υπηρεσίες και οι τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πριν από λίγους μήνες παρατήρησαν μια αυξανόμενη κίνηση διοικητών και μαχητών προς τα όρη Χαμρίν, στο βορειοανατολικό Ιράκ τα οποία αξιοποιούνται από τους τζιχαντιστές ως κρησφύγετο και δίνουν πρόσβαση σε τέσσερις επαρχίες του Ιράκ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας αναμένουν μια εξέγερση εξίσου μεγάλη και καταστροφική όσο εκείνη που ξεκίνησε η Αλ Κάιντα μετά την αμερικανική εισβολή το 2003, η οποία στη συνέχεια οδήγησε στον εμφύλιο πόλεμο που κορυφώθηκε την περίοδο μεταξύ 2006-2007.

Τα νέα δεδομένα αποτελούν πρόκληση για τις ιρακινές δυνάμεις οι οποίες πανηγυρίζουν για τη σημαντική τους νίκη στη Μοσούλη, το σημαντικότερο προπύργιο των τζιχαντιστών και παράλληλα συνεχίζουν να μετράνε νίκες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρακινής αστυνομίας οι ιρακινές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο του Ιμάμ Γκάρμπι, ενός χωριού νότια της Μοσούλης, που είχαν καταλάβει τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στην επόμενη φάση της εκστρατείας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για την εκδίωξη του ΙΚ από το Ιράκ και την αποξήλωση του χαλιφάτου.

Ο συνταγματάρχης της αστυνομίας Καρίμ Αμπούντ δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο του Ιμάμ Γκάρμπι και εκεί ανακάλυψαν τα πτώματα δύο ιρακινών δημοσιογράφων, οι οποίοι σκοτώθηκαν λίγο μετά την επίθεση των ενόπλων. Οι στρατιώτες ερευνούν τώρα το χωριό για τυχόν εναπομείναντες ενόπλους.

Ο πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι ανακοίνωσε την νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη στις 10 Ιουλίου έπειτα από συγκρούσεις εννέα μηνών, σηματοδοτώντας την μεγαλύτερη ήττα για την σκληροπυρηνική σουνιτική μουσουλμανική οργάνωση μετά την σαρωτική της επέλαση στο βόρειο Ιράκ πριν από τρία χρόνια.
Bookmark and Share