Χωρίς τη διαστημική εταιρεία το νομοσχέδιο Παππά - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Χωρίς τη διαστημική εταιρεία το νομοσχέδιο Παππά

  • Το παρασκήνιο και η κόντρα με Τσακαλώτο.

ΔΕΚΟ ή Α.Ε. θα οδηγήσει τη χώρα στην διαστημική εποχή ήταν το ερώτημα που τέθηκε προς .. επίλυση στο οβάλ τραπέζι του υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη.
Και μπορεί να μην …εκτοξεύτηκε κάποιος πύραυλος στο διάστημα όμως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτόξευαν ρουκέτες ο ένας προς τον άλλον με τον πρωθυπουργό να παρεμβαίνει ως άλλος «κυανόκρανος».
Όλα ξεκίνησαν όταν στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου τέθηκαν τα ζήτημα της που αφορούσαν την επίσπευση και την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου με τον πρωθυπουργό να ζητά επιτάχυνση χωρίς κωλυσιεργίες.
Το λόγο έλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ο οποίος έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για την διαστημική Πολιτική.
«Πρέπει να δούμε τα ζητήματα που έχουν ανακύψει στο νομοσχέδιο για τη διαστημική πολιτική, είναι καθ' όλα έτοιμο το έχουμε εξαγγείλει αλλά εκκρεμεί η απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Νίκος Παππάς όπως αποκαλύπτει η «δημοκρατία».
Ο υπουργός Οικονομικών αισθάνθηκε την ανάγκη να παρέμβει και να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το ο ίδιος δεν ανάβει το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσει το νομοσχέδιο και να κατατεθεί στη Βουλή.
«Το ζήτημα αφορά τη μορφή που θα έχει η Διαστημική Εταιρεία.
Διαφωνώ με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου να είναι Ανώνυμος Εταιρεία.
Πρέπει να έχει τη μορφή ΔΕΚΟ ώστε να διασφαλίζεται ο αμιγώς δημόσιος χαρακτήρας της» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσκαλώτος φέρνοντας στην επιφάνεια τη διαμάχη των δυο υπουργών με τον κ. Παππά να επιμένει ότι η Διαστημική Εταιρεία είναι Α.Ε. και τον κ. Τσακαλώτο να ζητάν να έχει τη μορφή της ΔΕΚΟ.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έλαβε εκ νέου το λόγο και εξήγησε στον κ. Τσακαλώτο ότι «η Διαστημική εταιρεία πρέπει να έχει ελευθερία κινήσεων και επιλογών, πρέπει να είναι ευέλικτη ως προς την προσέλκυση νέων επιστημόνων και ερευνητών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Πως θα πείσεις ένα νέο κορυφαίο επιστήμονα να μείνει στη χώρα του και να δουλέψει ως ερευνητής ή να έρθει κάποιος από το εξωτερικό όταν αντί για κίνητρα του λες να εργαστεί και περιορισμούς που ισχύουν για όλες ανεξαιρέτως τις ΔΕΚΟ».
Ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη και ζήτησε από τους δύο υπουργούς να διευθετήσουν το ζήτημα και να συμφωνήσουν σε μια κοινώς αποδεκτή λύση ώστε να κατατεθεί το νομοσχέδιο.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο πρωθυπουργός «κλίνει» προς την λύση της Α.Ε. και όχι της ΔΕΚΟ.
Τελικά, δεν αποφασίστηκε εάν η διαστημική εταιρεία θα είναι Α.Ε. ή ΔΕΚΟ, και το νομοσχέδιο κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ χωρίς να περιλαμβάνει ωστόσο τη σύσταση της διαστημικής εταιρείας.
Το νομοσχέδιο αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου και λοιπές διατάξεις.
Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφώνησαν να έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση, και τον Σεπτέμβριο, όταν ανοίξει και πάλι η Βουλή, θα έρθει η διάταξη στο Κοινοβούλιο.
Βέβαια, επειδή το νομοσχέδιο ήταν έτοιμο, ο αρμόδιος υπουργός το κατέθεσε στη Βουλή ώστε να προστεθεί στο κυβερνητικό έργο που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και τις 4 Αυγούστου 2017.
Bookmark and Share