Νόμιμη η οπλοφορία φοιτητών και καθηγητών στα πανεπιστήμια του Κάνσας! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Νόμιμη η οπλοφορία φοιτητών και καθηγητών στα πανεπιστήμια του Κάνσας!

  • Οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί μπορούν πλέον να οπλοφορούν μέσα στα δημόσια πανεπιστήμια του Κάνσας που, όπως και ακόμα 9 πολιτείες, επιλέγει αυτήν την πολιτική για να ενισχύσει την ασφάλεια στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο νόμος...έχει ψηφιστεί εδώ και τέσσερα χρόνια και έκτοτε εφαρμοζόταν σε όλα τα δημόσια ιδρύματα πλην των πανεπιστημίων τα οποία είχαν εξαιρεθεί έως την πρώτη Ιουλίου. Από σήμερα όμως η εξαίρεση δεν έχει πλέον καμία ισχύ.

Βάσει του νόμου, τα όπλα θα πρέπει να παραμένουν κρυμμένα μέσα στα σακίδια των φοιτητών και των καθηγητών.

Θορυβημένοι διότι ο νόμος αυτός πλέον εφαρμόζεται και μέσα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ορισμένοι εκπαιδευτικοί και φοιτητές σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν τα δημόσια πανεπιστήμια, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

«Δεν θέλω να διδάσκω οπλισμένους φοιτητές, αυτό είναι εντελώς τρελό», δήλωσε ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, ο Φίλιπ Νελ, στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KSNT. «Ψάχνω άλλη δουλειά», πρόσθεσε.

Η απόφαση του Κάνσας είναι η πιο πρόσφατη σε μια χώρα που συχνά βυθίζεται στο πένθος εξαιτίας των πολυαίμακτων βίαιων επεισοδίων και όπου τα πυροβόλα όπλα σχετίζονται με 30.000 θανάτους τον χρόνο, συμπεριλαμβανομένων 20.000 αυτοκτονιών.

Τέτοια επεισόδια αιματοκυλίζουν συχνά σχολεία και πανεπιστήμια — όπως η σφαγή στο Κολουμπάιν το 1999, ή εκείνη στο σχολείο Σάντι Χουκ, όπου σκοτώθηκαν 20 παιδιά και έξι ενήλικοι το 2012.

Αντιμέτωπες με φαινόμενα βίας, πολλές Πολιτείες (όπως η ΚαλιφόρνιαΟ απαγορεύουν αυστηρά την είσοδο ενόπλων στα πανεπιστήμια, ενώ στον αντίποδα, περίπου δέκα άλλες επέλεξαν να εγκρίνουν την οπλοφορία μέσα στα πανεπιστήμια.

Ο νόμος που υιοθετήθηκε στο Κάνσας επιτρέπει πάντως στα δημόσια πανεπιστήμια να απαγορεύουν την οπλοφορία, αλλά υπό τον όρο να εγκαθιστούν ανιχνευτές μετάλλων. Όπως όμως καταγγέλλουν πολλές διοικήσεις ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η επιλογή αυτή είναι ιδιαιτέρως δαπανηρή.

Εντός αυτού του νέου νομικού πλαισίου, το πανεπιστήμιο του Γουίτσιτα ανέφερε ότι επιτρέπονται μόνο τα πιστόλια για όσους έχουν άδεια οπλοφορίας και ηλικία άνω των 21 ετών, ενώ όλα τα υπόλοιπα όπλα απαγορεύονται.

Τα πανεπιστήμια έχουν ακόμη το δικαίωμα να απαγορεύουν την οπλοφορία σε έκτακτες εκδηλώσεις όπως αθλητικές συναντήσεις και σε άλλες συγκεντρώσεις - και πάλι υπό την προϋπόθεση να διαθέτουν ανιχνευτές μετάλλων.

«Το δικαίωμα οπλοφορίας είναι θεμελιώδες για την προστασία των ελευθεριών μας», είχε δηλώσει στα μέσα Ιουνίου ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Κάνσας, ο Σαμ Μπράουνμπακ. «Αυτός ο νόμος μοιάζει να δίνει ικανοποιητική απάντηση στις ανησυχίες για την ασφάλεια».
Bookmark and Share