Καταστηματάρχες δεν ανοίγουν τις Κυριακές... γιατί φοβούνται τα επεισόδια - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Καταστηματάρχες δεν ανοίγουν τις Κυριακές... γιατί φοβούνται τα επεισόδια

  • Μετ’ εμποδίων υλοποιείται το μέτρο της διεύρυνσης της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, καθώς τα επεισόδια και κυρίως η απειλή γενίκευσής τους απέτρεψαν μεγάλες αλυσίδες από το να ανοίξουν τις πόρτες τους, παρά την αυξημένη κίνηση που υπήρχε λόγω της τουριστικής περιόδου.

Χαρακτηριστικό περιστατικό... που στιγμάτισε την εικόνα της αγοράς, αλλά και της χώρας προχθές Κυριακή (πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων), ήταν η επίθεση από κουκουλοφόρους που δέχθηκε Ελληνοαυστραλός τουρίστας επειδή έκανε αγορές σε καταστήματα. Το περιστατικό συνέβη μετά το τέλος της πορείας συνδικαλιστών και εργαζομένων κατά της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων και, όπως κατήγγειλε ο ίδιος μετά την έξοδό του από κατάστημα στην οδό Ερμού, έπεσε θύμα ξυλοδαρμού μπροστά στα μάτια της συζύγου, της μικρής του κόρης και της πεθεράς του. Να σημειωθεί ότι μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΠΑΜΕ έκλεισαν τις εισόδους καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

Ο φόβος των επεισοδίων λειτουργεί αποτρεπτικά ακόμη και για την εφαρμογή της θεσμοθετημένης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου. Πρόκειται για τον νόμο 4472/2017 που επιτρέπει από τις 19 Mαΐου έως τον Οκτώβριο τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές, πλην της δεύτερης του Αυγούστου, σε συγκεκριμένα όρια του Δήμου Αθηναίων. Ετσι, παρά τη θεσμοθετημένη δυνατότητα λειτουργίας τους, μεγάλα καταστήματα του κέντρου παρέμειναν κλειστά υπό τον φόβο του προπηλακισμού των πελατών ή των εργαζομένων, προτιμώντας στην ουσία να «χάσουν» τζίρο από το να υποστούν υλικές ζημιές αλλά και πλήγμα στη φήμη της επιχείρησης.

Την κατάσταση σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Μακρής, επισημαίνοντας την ανάγκη να τηρηθεί ο νόμος, αλλά και να μην πληγεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Σε δηλώσεις του σημείωσε ότι το μέτρο θα συμβάλει στην ενίσχυση της κατανάλωσης και στην αύξηση του ΑΕΠ, παραπέμποντας στην περίπτωση της Κύπρου, στην οποία η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές οδήγησε σε άνοδο της κατανάλωσης κατά 10%-12%.

Αρκετά πάντως ήταν τα καταστήματα που λειτούργησαν κανονικά τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε άλλες περιοχές της Αττικής, στις οποίες μάλιστα η κίνηση ήταν αυξημένη καθώς συνέπεσε με την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων. Ανοικτά ήταν και κάποια σούπερ μάρκετ, ανάλογα με την πολιτική της κάθε εταιρείας. Ασφαλή στοιχεία πάντως σε σχέση με τον τζίρο που πραγματοποιήθηκε στην αγορά δεν υπάρχουν ακόμη, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη η αγοραστική κίνηση την Κυριακή «ήταν πολύ κοντά σε μια κακή καθημερινή». Οριστικά στοιχεία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρξουν μετά το τέλος των εκπτώσεων, μαζί με τον συνολικό φετινό καλοκαιρινό τζίρο και ύστερα από αναλυτική έρευνα που θα κάνει το ινστιτούτο της ΕΣΕΕ σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή Καθημερινή
Bookmark and Share