Μαινόμενος Λαβρόφ κατά ΗΠΑ: Θα απαντήσουμε.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Μαινόμενος Λαβρόφ κατά ΗΠΑ: Θα απαντήσουμε..

  • Σκληρή γλώσσα απ΄τον Ρώσο Υπ.Εξωτερικών

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έδειξε πως άρχισε να χάνει την υπομονή του στο ζήτημα που αφορά την κατάσχεση... οικημάτων που αποτελούν ιδιοκτησία της διπλωματικής αποστολής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, στην οποία είχε προβεί η αμερικανική κυβέρνηση στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016, για να συνετίσει την Μόσχα στο ζήτημα της Ουκρανίας και της Κριμαίας, αφού είχε απελάσει τότε και 35 ρώσους διπλωμάτες.

Χρησιμοποιώντας μια σκληρή γλώσσα, επέκρινε την σημερινή αμερικανική κυβέρνηση για την αδράνεια που δείχνει στο ζήτημα της κατάσχεσης προειδοποιώντας την παράλληλα ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να δώσει την δική της απάντηση στο ζήτημα αυτό.

«Η κατάσταση αυτή είναι εξοργιστική. Θεωρώ ότι για μια τόσο μεγάλη χώρα όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο, είναι απλώς ντροπή να αφήνει την κατάσταση να αιωρείται» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών από το Μάουερμπαχ της Αυστρίας, υπενθυμίζοντας ότι την απόφαση για τις απελάσεις και την κατάσχεση είχε πάρει τον Δεκέμβριο του 2016 η απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία όπως είπε «επιχείρησε να δηλητηριάσει τα μέγιστα τις σχέσεις ΗΠΑ –Ρωσίας και να κάνει κάθε τι ώστε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να πέσει στην παγίδα».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι «σκεφτόμαστε να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα» χωρίς ωστόσο να τα προσδιορίσει. Αρκέστηκε απλώς να πεί : «Δεν προτίθεμαι, με όλο τον σεβασμό που έχω στα ΜΜΕ, να συζητήσω το θέμα δημοσίως και παρά την δική σας επιθυμία να ενημερωθείτε».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος, όμως ήταν πιο κατηγορηματικός, καθώς δήλωσε ότι η Μόσχα έχει ετοιμάσει μια σκληρή απάντηση στο θέμα αυτό.

Η ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» πάντως, γράφει, επικαλούμενη ανώνυμη διπλωματική πηγή, πως η Μόσχα ετοιμάζεται να απελάσει σχεδόν 30 Αμερικανούς διπλωμάτες και να κατασχέσει δύο οικήματα που αποτελούν ιδιοκτησία της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ρωσία.

Η προειδοποίηση αυτή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών επιβεβαιώνει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι το ζήτημα αυτό εξακολουθεί να δημιουργεί τριβές στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, παρότι η Μόσχα έχει επιδείξει μεγάλη ανοχή στο ζήτημα αυτό, αφού θεωρεί την απόφαση της Ουάσιγκτον περί κατάσχεσης των οικημάτων αυθαίρετη, που παραβιάζει της Συνθήκη της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την απέλαση των 35 ρώσων διπλωματών, που εργάζονταν στην πρεσβεία της Ουάσιγκτον και το προξενείο του Σαν Φρανσίσκο και την κατάσχεση δύο οικημάτων ιδιοκτησίας της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην Νέα Υόρκη και το Μέριλαντ, τον Δεκέμβριο του 2016, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει ότι δεν θα προβεί σε αντίμετρα.

Αντίθετα είχε στείλει πρόσκληση στα παιδιά των αμερικανών διπλωματών που ζουν και εργάζονται στην Μόσχα να συμμετάσχουν στις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις του Κρεμλίνου. Η πρόσκλησή του αυτή είχε ερμηνευθεί ως μια χειρονομία καλής θέλησης, η οποία όμως δεν βρήκε καμία ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον μέχρι σήμερα.
Bookmark and Share