Κύκλωμα έφερνε κοκαΐνη εμποτισμένη σε... χαρτόνια και ημερολόγια - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Κύκλωμα έφερνε κοκαΐνη εμποτισμένη σε... χαρτόνια και ημερολόγια

  •  Συνελήφθησαν 23


Πολυμελή διεθνική εγκληματική οργάνωση που ειδικευόταν στη μεταφορά ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, με ευφάνταστες μεθόδους από τη Λατινική Αμερική, και στη συνέχεια διέθετε σε Ελλάδα κι άλλες... δυτικοευρωπαϊκές χώρες, εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής, που κατάφερε καίριο πλήγμα στα διεθνή καρτέλ των ναρκωτικών.

Συνελήφθησαν 23 άτομα, ηλικίας 32 έως 62 ετών, υπήκοοι Αλβανίας, Κολομβίας, Βενεζουέλας, Δομινικανής Δημοκρατίας, Βουλγαρίας, Ρωσίας, Γεωργίας και Ελλάδας. Αλλα 14 άτομα, 12 άνδρες και δύο γυναίκες, κατηγορούνται για συμμετοχή τους στο εγκληματικό αυτό δίκτυο. Τα τρία είναι ήδη έγκλειστα σε φυλακές, ενώ τα υπόλοιπα αναζητούνται.

Η υπόθεση έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών Αστυνομικών Αρχών, καθώς είναι η πρώτη φόρα που εμφανίζεται στα ευρωπαϊκά αστυνομικά χρονικά η συγκεκριμένη μεθοδολογία μεταφοράς και διακίνησης κοκαΐνης σε μη ανιχνεύσιμη μορφή.

Ειδικότερα, το κύκλωμα εμπότιζε ποσότητες κοκαΐνης σε ημερολόγια και χαρτόνια με διαφημιστικές απεικονίσεις και μετά από κατάλληλη επεξεργασία τις επανέφερε στην κανονική μορφή τους και τις προωθούσε στην παράνομη αγορά.

Εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα κοκαΐνης που θα εξασφαλιζόταν κατ' αυτόν τον τρόπο θα ξεπερνούσε κάθε φορά τα 15 κιλά.

Λόγω των προσβάσεων της εγκληματικής αυτής οργάνωσης στη Βολιβία - χώρα πρωτογενούς παραγωγής κοκαΐνης με τη μορφή αυτή-, η αποστολή της κατ' αυτόν τρόπο αποσκοπούσε στην ασφαλή μη ανιχνεύσιμη μεταφορά και εισαγωγή της στην Ελλάδα. Παράλληλα, τα μέλη της είχαν τη δυνατότητα, λόγω της υψηλής καθαρότητας του ναρκωτικού, να αυξήσουν με την κατάλληλη νόθευσή του τις ποσότητες και τα παράνομα έσοδά τους.

Η ίδια οργάνωση δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση και άλλων ναρκωτικών (κατεργασμένου κι ακατέργαστου χασίς φαρμακευτικών χαπιών) σε διαφορές περιοχές της ελληνικής Επικρατείας κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Αστυνομία διερευνά 229 περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών από το συγκεκριμένο κύκλωμα.

Στις περιοχές Επισκοπή Ρεθύμνου, Δράμια Χανίων και στην Αθήνα εντοπίστηκαν τρεις χώροι αποθήκευσης κοκαΐνης, που θα χρησιμοποιούντο για την μετατροπή, τυποποίηση, νόθευση και συσκευασία του ναρκωτικού.

Κατασχέθηκαν, επίσης, 44 χαρτόνια διαστάσεων 27,5 cm x 40.5 cm εμποτισμένα με κοκαΐνη, εννέα χάρτινα ημερολόγια διαστάσεων 41,5 cm Χ 29,5 cm εμποτισμένα με κοκαΐνη, ποσότητες κοκαΐνης κι ακατέργαστης κάνναβης, 232 χάπια διάφορων φαρμακευτικών σκευασμάτων, 10 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, 35.635 ευρώ, 1.545 δολάρια ΗΠΑ, πέντε χρυσές λίρες Αγγλίας, πλήθος αποδείξεων πληρωμής από δελτία του ΟΠΑΠ, 52 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, πλήθος καρτών SIM κι επτά αποδείξεις καταθέσεων τράπεζας.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, κατά περίπτωση για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφίας και παραβάσεις της νομοθεσίας για ναρκωτικά.

Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον ανακριτή.
Bookmark and Share