Bloomberg: Μην είσαι άπληστη Ελλάδα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Bloomberg: Μην είσαι άπληστη Ελλάδα..

  • Η τύχη ευνοεί τους γενναίους αλλά όχι τους άπληστους, σημειώνει σε δημοσίευμά του για την οικονομική είδηση της ημέρας  το Bloomberg..


Προς το παρόν, μια επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές έχει...μεγαλύτερη σημασία από την εξασφάλιση καλύτερων όρων ή περισσότερων χρημάτων, αφού η Ελλάδα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Η Ελλάδα αξιοποίησε την έκθεση του οίκου αξιολόγησης S&P για τη διατηρησιμότητα του χρέους και την αναβάθμιση της προοπτικής για την αξιολόγηση της χώρας από σταθερή σε θετική.

Έσπευσε να εκμεταλλευθεί αυτή τη συγκυρία πριν από την ανάπαυλα του Αυγούστου.
Ωστόσο υπάρχει μία λεπτή γραμμή την οποία η Ελλάδα δεν πρέπει να περάσει.
Το ΔΝΤ θα παρακολουθεί προσεκτικά, καθώς η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με το ανώτατο όριο του χρέους των 320 δισ.ευρώ που επιβάλλει το ταμείο στις χώρες του προγράμματος δανεισμού.
Οι επενδυτές ελπίζουν ότι δεν θα επαναλάβουν την εμπειρία της πρώτης προσπάθειας της Ελλάδας να ανακτήσει την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.
Οι κάτοχοι του ομολόγου, που εξέδωσε πριν από τρία χρόνια η Ελλάδα παρατηρούν έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του.
Όταν τα ομόλογα αυτά εκδόθηκαν τον Απρίλιο του 2014, περίπου 550 επενδυτές προσφέρθηκαν να δανείσουν στη χώρα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σχεδόν το ένα τρίτο των αρχικά εκδοθέντων κεφαλαίων ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ κατέληξαν σε hedge funds και ακολούθησε μία ζωηρή διακύμανση στις τιμές, ιδιαίτερα το 2015 και με την περιπέτεια, που αντιμετώπισε η Ελλάδα η οποία βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
Με το τωρινό ομόλογο ζητείται η άντληση ποσού 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα θεωρηθεί επιτυχία, μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων στην εκδοτική προσπάθεια θα αποτελείται από επενδυτές που θα αποφασίσουν να επεκτείνουν τη λήξη του.

Η επιτυχία αυτή θα επιτρέψει τότε στην Ελλάδα να επιμηκύνει το χρέος της και να ανοίξει το δρόμο για τις επόμενες εξόδους στις διεθνείς αγορές να συγκεντρώσει χρήματα.
«Η ζήτηση θα πρέπει να είναι πολύ υγιής, καθώς οι επενδυτές είχαν πολύ περιορισμένη ρευστότητα για αρκετά χρόνια και οι εγχώριες τράπεζες είναι πιθανό να επεκταθούν από τους διετείς τίτλους σε ένα νέο πενταετές έτος με επιπλέον απόδοση», σημειώνει το Bloomberg.
«Αλλά μια μικρότερη συμφωνία θα ήταν η καλύτερη στην πορεία για την Ελλάδα από ότι να φανεί άπληστη στην πρώτη ευκαιρία.
Τρία χρόνια είναι πολύς χρόνος χωρίς πρόσβαση στις αγορές.
Η Ελλάδα χρειάζεται το παράθυρο δανεισμού να παραμείνει μόνιμα ανοιχτό», τονίζει το Bloomberg.
Bookmark and Share