Μετά το Brexit μένουν 72 θέσεις άδειες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Μετά το Brexit μένουν 72 θέσεις άδειες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  • Πως θα καλυφθούν;


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη σχέδιο για το τι θα κάνει με τις 72 βρετανικές έδρες που θα μείνουν κενές μετά το Brexit, παρόλο που δεν... υπάρχει έλλειψη από αντικρουόμενες ιδέες, αναφέρει το Politico σε σημερινό του δημοσίευμα.
Η λήψη της απόφασης δεν θα είναι εύκολη επειδή πολλοί βουλευτές του ΕΚ θεωρούν την ανακατανομή των εδρών μετά το Brexit, ως μια ευκαιρία να διορθωθούν όσα αντιλαμβάνονται ως μακρόχρονες αδικίες στο δομή του ΕΚ.
Οι μεγαλύτερες χώρες διαμαρτύρονται ότι οι πολίτες τους υποεκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο σε σύγκριση με τα μικρότερα έθνη.
Οι γάλλοι και γερμανοί οι ευρωβουλευτές, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύουν, κατά μέσο όρο, 897.502 και 845.807 ψηφοφόρων αντίστοιχα, ενώ οι βουλευτές από την Μάλτα και την Εσθονία αντιπροσωπεύουν μόλις 85.869 και 218.879.
Ο Paulo Rangel, βουλευτής της Πορτογαλίας και μέλος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι υπάρχουν 77 διαφορετικοί προτεινόμενοι τύποι που εξετάζονται για την αλλαγή της δομής του Κοινοβουλίου, ακόμη και πριν έρθει το Brexit να περιπλέξει τα θέματα.
Η πρόθεση είναι να ακυρωθεί η συμφωνημένη πρόταση εγκαίρως για τις επόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019.
Η τελική απόφαση εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Για να επιλυθεί το ζήτημα του Brexit, μια επιλογή είναι απλώς να συρρικνωθεί το κοινοβούλιο των 736 θέσεων ώστε να αντικατοπτρίζει το μειωμένο πληθυσμό της ΕΕ όταν αναχωρήσει η Βρεατανία.
Η αναδιανομή των βρετανικών εδρών θα πρέπει να περιοριστεί, ώστε το Κοινοβούλιο να γίνει μικρότερο ιδανικά όχι περισσότερο από 700 έδρες, υποστηρίζουν Ευρωβουλευτές.
Μια τολμηρή πρόταση είναι να μετατραπούν οι 72 βρετανικές έδρες σε πανευρωπαϊκούς βουλευτές του ΕΚ, που θα εκλέγονται μέσω καταλόγων ομαδοποίησης, μια ιδέα που είχε ενσωματώσει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron στο προεκλογικό του πρόγραμμα.
Ωστόσο, η ιδέα φαίνεται να αποκτά λίγη υποστήριξη στο σώμα, καθώς γεννά ερωτήματα:
"Ποιος επιλέγει τους ανθρώπους για αυτόν τον κατάλογο;"
"Είναι το ίδιο το κόμμα; Ποιος επιλέγει; Ποια διαδικασία θα χρησιμοποιηθεί; Θα είναι κάποιο είδος συμβουλίου, επιτροπής, ποιος πρόκειται να εμπλακεί; "
Ευρωβουλευτής φοβούνται ότι αυτές οι πανευρωπαϊκές λίστες θα "πάρουν την εξουσία από τους ψηφοφόρους και τα κράτη μέλη" και αντ 'αυτού "θα δώσουν αυτή τη δύναμη σε εκείνους που έχουν πολλή δύναμη στα ευρωπαϊκά κόμματα".
Άλλοι προτείνουν οι θέσεις να μπουν στον πάγο έως ότου η συμφωνία μετάβασης του Brexit καταστεί σαφής, έτσι ώστε να "διατηρηθεί το status quo μέχρι να τεθεί σε ισχύ το Brexit" και στη συνέχεια να προχωρήσει η νέα κατανομή των εδρών.
Όπως φαίνεται για την τελική συμφωνία θα πρέπει να περιμένουμε.
Bookmark and Share