Independent: Η φυγή των νέων ελλήνων και η κατάθλιψη.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Independent: Η φυγή των νέων ελλήνων και η κατάθλιψη..

  • Συνεχίζεται το σύγχρονο ελληνικό δράμα.
  • "Φρούδες ελπίδες η εκλογή Τσίπρα"


Την δραματική κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες λόγω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα τα... τελευταία χρόνια αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά του ο βρετανικός Indepent.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμά "η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χειρότερη τώρα από ποτέ», λέει μια μητέρα μητέρα δύο παιδιών, η οποία έχει ένα απλό καφενείο στο μικρό χωριό Μεσοπόταμος στη βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας.
Βρισκόμενη έξι μίλια μακριά από την παραλία, οι επιχειρήσεις έχουν έσοδα τους καλοκαιρινούς μήνες χάρη στον τουρισμό, αλλά ο χειμώνας είναι πολύ δύσκολος δύσκολες γι 'αυτήν και την οικογένειά της.
Στο καφενείο η 17χρονη κόρη της σερβίρει καφέδες και δροσερές μπύρες.
Η μητέρα της είναι ευγνώμων για τη βοήθειά της, αλλά λέει ότι η κόρη της μιλάει για να πάει στο εξωτερικό για σπουδές επειδή δεν υπάρχουν ευκαιρίες για αυτήν στην Ελλάδα.
Μια ολόκληρη γενιά ελληνικών παιδιών μεγαλώνει γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει το σπίτι τους για να αναζητήσει ευκαιρίες και να εργαστεί σε άλλες χώρες.
Τα τελευταία επτά χρόνια η οικονομική λιτότητα και η ύφεση έχουν προκαλέσει αύξηση των επιπέδων ανεργίας των νέων.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η ανεργία των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών έφτασε στο τέλος του 2016 στο 47,4%.
Συνολικά, περισσότεροι από ένας στους πέντε Έλληνες ήταν άνεργοι.
Στο χώρο εργασίας, οι ώρες εργασίας έχουν αυξηθεί, οι αμοιβές είναι πολύ χαμηλές και η έλλειψη θέσεων εργασίας για τους αποφοίτους έχει γίνει ο κανόνας.
Ο 24χρονος Οδυσσέας έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις και εργάζεται σε ένα think tank, αλλά λέει ότι πολλοί από τους φίλους του εργάζονται πάνω από 12 ώρες χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες.
Προσθέτει ότι περισσότεροι νέοι δουλεόυν χωρίς ασφάλιση και με πολύ χαμηλά χρήματα και έχουν απογοητευθεί για το τι μπορεί να τους προσφέρει η Ελλάδα.
Η αλήθεια είναι ότι οι νέοι Έλληνες μεγαλώνουν με την ιδέα ότι θα πρέπει να φύγουν.
Αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά το πρότυπο.
Είμαι μέρος αυτής της διαρροής εγκεφάλων ", λέει.
Φεύγει για το Παρίσι το Σεπτέμβριο για να σπουδάσει.
"Οι περισσότεροι από τους φίλους μου θέλουν επίσης να πάνε και να εργαστούν ή να σπουδάσουν στο εξωτερικό επειδή η ανεργία των νέων βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδό της στην ελληνική σύγχρονη ιστορία. Δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους νέους που δεν έχουν την ευκαιρία να βρουν δουλειά εδώ", λέει.
Την περασμένη εβδομάδα η Theresa May υπερασπίστηκε την ατζέντα λιτότητας της κυβέρνησης της Ελλάδας και προειδοποίησε το βρετανικό κοινοβούλιο ότι η αποτυχία αντιμετώπισης του ελλείμματος θα μπορούσε να οδηγήσει τη Βρετανία σε σενάριο σε... ελληνικό στυλ - δηλαδή βαθιά οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.
Παρά τα αργά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, η Ελλάδα τώρα στέκεται στα πόδια της.
Τα capital controls περιορίζoyn το ποσό των χρημάτων που μπορούν να βγάλουν τα χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους οι Έλληνες σε περίπου 400 ευρώ το μήνα - καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο για τα νοικοκυριά να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Οι παλαιότερες γενιές, των οποίων οι συντάξεις κάποτε αποτελούσαν μια σωτηρία για τα νεότερα μέλη της οικογένειας, δεν είναι πλέον σε θέση να στηρίξουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους μετά τη μείωση των συντάξεων 12 φορές τα τελευταία χρόνια.
Στα περίχωρα της Αθήνας, στη βιομηχανική πόλη της Ελευσίνας, ο Τάσος Κοροπούλης, 65 ετών, αγωνίζεται να δει τι καλό έχουν τα μέτρα λιτότητας που βασίζονται στις υποδείξεις της ΕΕ.
Ο Κοροπούλης, ένας περήφανος κομμουνιστής που διατηρεί άγαλμα του Λένιν στο σπίτι του, έχει απογοητευτεί πολύ από τη διακυυβέρνηση του αριστερού Αλέξη Τσίπρα.
Ο Κοροπούλης εργάστηκε σε εργοστάσιο τσιμέντου για 40 χρόνια και παραμένει μέχρι σήμερα ενεργό μέλος της ένωσης.
Αναφερόμενος σε μια σειρά από κενά εργοστάσια στην πλευρά του δρόμου, λέει ότι "εδώ απασχολούνταν 600 άτομα, τώρα 50 άτομα εργάζονται εκεί ... εδώ ήταν 1.000 τώρα υπάρχουν περίπου 100 και εδώ ήταν 2.000 υπαλλήλους, τώρα είναι περίπου 600".
Ο 65χρονος είχε τη δυνατότητα να βοηθήσει τους δύο γιους του, οι οποίοι εργάζονταν στον τομέα του τουρισμού και χρησιμοποιούσε τα χρήματα της σύνταξής του για να βοηθήσει στο μεγάλωμα των εγγονών του.
Ωστόσο αυτό αποτελεί πλέον παρελθόν.
Τώρα, το 43% των Ελλήνων συνταξιούχων ζουν σήμερα κατά μέσο όρο με 660 ευρώ το μήνα μετά τη φορολογία, ενώ πολλοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν την οικογένειά τους, σύμφωνα με τον Lucas Juan Manuel Alsonso, από το London School of Economics (LSE).
Για τον Κοροπούλη, το τέλος της κρίσης δεν φαόινεται στον ορίζοντα και ανησυχεί για τις ευκαιρίες που θα υπάρξουν για τα εγγόνια του όταν μεγαλώσουν.
Μεταξύ του 2008 και του 2015, τα επίπεδα φτώχειας αυξήθηκαν κατά 40%, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας. Πέρυσι, η Eurostat διαπίστωσε ότι περισσότεροι από έναν στους τρεις Έλληνες βιώνουν συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, μεταξύ των οποίων το 37,8% των παιδιών ηλικίας κάτω των 17 ετών, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ από το 2010.
Η Ελλάδα έχει φτάσει στο "βυθό", σύμφωνα με τον Sir Christopher Pissarides, καθηγητή οικονομικών στο LSE και ιδρυτικό μέλος των Ελλήνων Οικονομολόγων για τη Μεταρρύθμιση.
Στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου έκλεισε η β' αξιολόγηση και αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Για να γίνει αυτό τον Μάιο του 2017, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 4,7 δισ. ευρώ.
Υπήρξαν διαδηλώσεις τόσο στην ΑΘήνα όσο και τη Θεσσαλονίκη, αλλά οι κινητοποιήσεις όλο και λιγοστέουν στην Ελλάδα καθώς η λιτότητα έχει φτάσει να γίνει μέρος στην καθημερινή ζωή και να γίνει μέρος της κανονικότητας.
"Από το 2009, η ελληνική οικονομία έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της και η κρίση ήταν αναπόφευκτη, αλλά δεν έπρεπε να διαρκέσει για τόσο καιρό ", λέει ο Δημήτρης Βαγανός, καθηγητής οικονομικών στο LSE, επίσης μέλος των Ελλήνων Οικονομολόγων για Μεταρρυθμίσεις.
Ο Βαγιανός υποστηρίζει ότι μέχρι τα τέλη του 2014 υπήρξαν σημάδια ότι η οικονομία ανέβαινε, αλλά μετά την εκλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έγιναν νέες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και επεβλήθηκαν νέα μέτρα λιτότητας και δεύτερη κρίση.
Στην Ελλάδα οι άνθρωποι έπρεπε να γίνουν δημιουργικοί για να καταφέρουν να επιβιώσουν.
Ο Γιάννης, 28χρονος διευθυντής σε εταιρεία πληροφορικής στην Αθήνα, λέει ότι τα πανεπιστήμια πλέον καθίστανται εκκολαπτήρια, καθώς οι σπουδαστές όλο και περισσότερο κάνουν σχέδια για να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.
"Η ανεργία προκαλεί κατάθλιψη στους νέους.
Δημιουργούν τώρα τη δική τους δουλειά ξεκινώντας μικρές επιχειρήσεις όπως καφετέριες ή καταστήματα.
Ακόμη και πριν από τρία ή πέντε χρόνια, κανείς δεν μιλούσε για νεοσύστατες επιχειρήσεις, αλλά τώρα υπάρχει ένα μικρό οικοσύστημα όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν και να βρουν επιλογές χρηματοδότησης".
Οι Έλληνες κατηγόρησαν για την κρίση τους πολιτικούς τους και την ΕΕ.
Από το 2010 η Ελλάδα έχει έξι πρωθυπουργούς και η έλλειψη πολιτικής σταθερότητας δεν εμπνέει εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών.

Φρούδες ελπίδες η εκλογή Τσίπρα


Η εκλογή του Τσίπρα ήρθε με ένα κύμα ελπίδας.
Αλλά η επιθυμία του αρχηγού του Συρίζα να αλλάξει όχι μόνο τη χώρα του αλλά και την ΕΕ αντιμετώπισε γρήγορα την ακαμψία των Βρυξελλών.
Οι ελπίδες διακόπηκαν και τελικά ο Τσίπρας αναγκάστηκε να υποχωρήσει στην απαίτηση της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ) για περισσότερη λιτότητα.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια αναζωπύρωση του αντι-γερμανικού συναισθήματος στην Ελλάδα με πολλού νξα κατηγορούν την Merkel και τον Schaeuble για την ανυποχώρητη στάση της ΕΕ απέναντι στην έκκληση της Αθήνας για ελάφρυνση της λιτότητας.
Tο Grexit έχει βγει από την πολιτική ατζέντα.
Μερικοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν την επιστροφή της δραχμής, το νόμισμα της χώρας πριν από τo ευρώ, αλλά οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι θα ήταν μια καταστροφική κίνηση για μια μικρή χώρα που δύσκολα προσελκύει ξένες επενδύσεις.
Ωστόσο, υπάρχουν ορατά παραδείγματα για το πώς η ΕΕ βοήθησε την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια.
Ο αυτοκινητόδρομος Εγνατία είναι ένας παλιός ρωμαϊκός δρόμος, ο οποίος εκτείνεται 415 μίλια από τα τουρκικά σύνορα στα ανατολικά μέσω θεαματικού τοπίου στο δυτικό λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Ο δρόμος αξίας 6 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκε το 2009 και διαθέτει μια σειρά από 173 γέφυρες και 73 σήραγγες - ένα μεγάλο έργο υποδομής που δεν θα είχε δει ποτέ το φως χωρίς κονδύλια της ΕΕ.
Σε δήλωσή της την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύστησε να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα.
Ο κ. Pierre Moscovici, αρμόδιος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, περιγράφει την απόφαση ως «συμβολική στιγμή για την Ελλάδα» που ακολούθησε τα «χρόνια θυσίας», προσθέτοντας: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγεί από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, Να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, επενδύσεων και απασχόλησης. Η Επιτροπή θα παραμείνει στην πλευρά του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια αυτής της νέας φάσης».
Εν τω μεταξύ, η εκλογή του Γάλλου Προέδρου Macron, ο οποίος επανειλημμένα δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, έρχεται επίσης ως φάρος ελπίδας για την Ελλάδα.
Ένας ισχυρός Ευρωπαίος, ο Macron θέλει να ενισχύσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα, αλλά το ερώτημα παραμένει αν θα μπορέσει να ασκήσει επιρροή στη Γερμανία.
Bookmark and Share