Δύο τουρκικές φρεγάτες και ένα υποβρύχιο παρακολουθούν το πλωτό γεωτρύπανο West Capella - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Δύο τουρκικές φρεγάτες και ένα υποβρύχιο παρακολουθούν το πλωτό γεωτρύπανο West Capella

  • Σε μια κίνηση ενδεικτική των προθέσεών της όσον αφορά τη συντήρηση της έντασης εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Άγκυρα έστειλε έναν μικρό στολίσκο αποτελούμενο από δύο πλοία επιφανείας και ένα υποβρύχιο για να παρακολουθεί το πλωτό γεωτρύπανο "West Capella", που έχει ναυλωθεί από τη γαλλική Total και την ιταλική Eni.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η... φρεγάτα Gokceada παρακολουθεί το σκάφος το οποίο συμμετέχει στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ τα άλλα δύο σκάφη έχουν σταλεί στην περιοχή για την "ασφάλεια της μεταφοράς πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο", σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της Τουρκίας.

Το πλωτό γεωτρύπανο "West Capella", που έχει ναυλωθεί από τη γαλλική Total και την ιταλική Eni, έλαβε θέση την Τετάρτη για την έναρξη ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου.

«(Η φρεγάτα) εκπληρώνει το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθώντας το West Capella... το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

Νωρίτερα, ο Mevlut Cavusoglou, επισήμανε ότι οι ελληνοκύπριοι συνέχισαν τις δραστηριότητές τους στην κυπριακή ΑΟΖ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας και προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα λάβει μέτρα εναντίον των «μονομερών» ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Από τη μεριά του και μετά την κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ισχυρό μήνυμα τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τονίζοντας με νόημα "πως ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει".
Bookmark and Share